Ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς δίνει μια πρωτότυπη εκδοχή ρεβυθάδας με σπανάκι ή όποια άλλα χόρτα προτιμάμε. Εμείς προσθέτουμε μπόλικο λεμόνι και απολαμβάνουμε!
- 1/2 κιλό ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
- 1.300 γρ. (ακαθάριστο βάρος) σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο (ή άλλα χόρτα της αρεσκείας μας)
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ολόκληρη
- 3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας σπόροι γλυκάνισου, καλά κοπανισμένοι
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
- ο χυμός από 1/2 - 1 λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβύθια, τη δάφνη, το σκόρδο, το σέλερι και νερό τόσο που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει και τα ρεβύθια να αφρίζουν.
- Αφαιρούμε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και να απορροφήσουν το περισσότερο νερό.
- Αφαιρούμε τη δάφνη, το σέλερι και το σκόρδο.
- Παράλληλα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το γλυκάνισο για περίπου 3 - 4 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και το κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αναμειχθούν και να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να μειωθεί ο όγκος του.
- Ρίχνουμε τα ρεβύθια, το λεμόνι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δυναμώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 10 - 14 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκορπίζουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.