Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025: ''Ρεβύθια με σπανάκι''

Άρτος και Θεάματα 13 Ιανουαρίου 2025

Ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς δίνει μια πρωτότυπη εκδοχή ρεβυθάδας με σπανάκι ή όποια άλλα χόρτα προτιμάμε. Εμείς προσθέτουμε μπόλικο λεμόνι και απολαμβάνουμε!

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Τina Webb

45' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες και 15'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1/2 κιλό ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
  •  1.300 γρ. (ακαθάριστο βάρος) σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο (ή άλλα χόρτα της αρεσκείας μας)
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  1 κλωνάρι σέλερι
  •  1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ολόκληρη
  •  3 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  1 κουτ. σούπας σπόροι γλυκάνισου, καλά κοπανισμένοι
  •  1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  •  50 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  ο χυμός από 1/2 - 1 λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβύθια, τη δάφνη, το σκόρδο, το σέλερι και νερό τόσο που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει και τα ρεβύθια να αφρίζουν.
  2. Αφαιρούμε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και να απορροφήσουν το περισσότερο νερό.
  3. Αφαιρούμε τη δάφνη, το σέλερι και το σκόρδο.
  4. Παράλληλα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το γλυκάνισο για περίπου 3 - 4 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και το κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αναμειχθούν και να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να μειωθεί ο όγκος του.
  7. Ρίχνουμε τα ρεβύθια, το λεμόνι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  8. Μαγειρεύουμε για περίπου 10  - 14 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  9. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκορπίζουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 672 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.