Η συνταγή της ημέρας: ''Σπανακόπιτα της γιαγιάς, με φέτα και τραχανά''

Άρτος και Θεάματα 17 Απριλίου 2024

Μια κλασική σπανακόπιτα με τα όλα της: τα μυρωδικά, τη φέτα, τον τραχανά που θα ρουφήξει τα νόστιμα ζουμιά στο ψήσιμο, και το ωραίο, τραγανό, χωριάτικο φύλλο της

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

2 ώρες προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες



Υλικά - Μερίδες: Για μεγάλο ταψί του φούρνου – περίπου 40 εκ.
Φύλλα
  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  3/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σκληρό
  •  αλάτι
  •  120 ml ελαιόλαδο + επιπλέον, για το άλειμμα
  •  χλιαρό νερό, όσο πάρει
Για τη γέμιση
  •  1½ κιλό σπανάκι, καθαρισμένο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ανάμεικτα μυρωδικά (μαϊντανός, δυόσμος, καυκαλήθρες, μυρώνια, ό,τι βρούμε), ψιλοκομμένα
  •  1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  2/3 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς της αρεσκείας μας
  •  400 γρ. φέτα βαρελίσια, χοντροτριμμένη (ή ανθότυρο ή μισό μισό, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα)
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) ρίχνουμε τα δύο άλευρα και το αλάτι, ανακατεύουμε, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το λάδι.
  2. Δουλεύουμε με τον γάντζο (ή με τα χέρια μας), με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να χαθεί το λάδι μέσα στο αλεύρι και σταδιακά ρίχνουμε νερό, ζυμώνοντας, μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5-6 λεπτά (ή περισσότερο με τα χέρια μας), μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
  3. Τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά 1 βράδυ).
  4. Την επόμενη ημέρα τη βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Γέμιση
  1. Όσο ζεσταίνεται η ζύμη, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  2. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το σπανάκι.
  3. Το χοντροκόβουμε. Το ανακατεύουμε με τα μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια, τα αλατίζουμε ελαφρώς, τα τρίβουμε λίγο με τις παλάμες μας και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 1 ώρα.
  4. Μετά, τα πιέζουμε να βγάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε μπολ.
  5. Προσθέτουμε τον τραχανά, τη φέτα, το λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Πίτα
  1. Σε μεγάλη επιφάνεια κόβουμε το ζυμάρι σε 4 ίσα μέρη.
  2. Με τον πλάστη-βέργα ανοίγουμε το καθένα σε μεγάλο και λεπτό φύλλο, με μέγεθος μεγαλύτερο από του ταψιού.
  3. Όσο το ανοίγουμε, το πασπαλίζουμε τακτικά με αλεύρι για να μην κολλάει στον πλάστη και σχιστεί.
  4. Κάθε φύλλο που ανοίγουμε το απλώνουμε σε καθαρή επιφάνεια και το σκεπάζουμε με πετσέτα, για να μην ξεραθεί.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170- 180°C.
  6. Λαδώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε εκεί το ένα φύλλο. Το λαδώνουμε και στρώνουμε πάνω του το δεύτερο φύλλο. Φροντίζουμε τα φύλλα να καλύψουν και τα τοιχώματα και οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.
  7. Απλώνουμε πάνω τους τη γέμιση.
  8. Ανοίγουμε άλλα δύο φύλλα με τα κομμάτια ζύμης που έμειναν, τα λαδώνουμε και αυτά και καλύπτουμε τη γέμιση.
  9. Κόβουμε τις άκρες όλων των φύλλων που εξέχουν και τα γυρίζουμε προς τα μέσα.
  10. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράζουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.
Μυστικά

Αν το άνοιγμα των φύλλων μας φαίνεται μπελαλίδικο, χρησιμοποιούμε έτοιμα χωριάτικα φύλλα για πίτες.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 727 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.