Οι διαφορετικές υφές των υλικών είναι είναι σκέτη απόλαυση σ’ αυτή τη θερμαντική, πλούσια σούπα με λαχανικά, μανιτάρια και ξινό τραχανά, που είναι γεμάτη γεύση.
- 250 γρ. ανάμεικτα νωπά άγρια μανιτάρια*, σε μέτριες φέτες
- 3 πατάτες σε κυβάκια των 2 εκ.
- 3 καρότα, σε χοντρές φέτες
- 3 ξερά κρεμμύδια, σε μέτριες φέτες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, σε χοντρές λωρίδες
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
- 3 μέτριες ντομάτες στον τρίφτη (ή 1/2 κονσέρβα ντοματάκια, ψιλοκομμένα, με τους χυμούς τους)
- 80 γρ. τραχανάς ξινός
- 70 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- χυμός λεμονιού για το σερβίρισμα, κατά βούληση
- τα φύλλα από 1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- Για να φτιάξουμε τη σούπα με μανιτάρια, λαχανικά και ξινό τραχανά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες και τα καρότα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Σβήνουμε με την ντομάτα και 400 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον τραχανά και 150 ml νερό επιπλέον και μαγειρεύουμε για 12- 15 λεπτά (ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού), μέχρι ο τραχανάς να μαλακώσει αλλά να μείνει και λίγο πυκνό, δεμένο ζουμί – αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, ζεστό.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.
- Ραντίζουμε κάθε μερίδα με όσο χυμό λεμονιού θέλουμε, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.