Η συνταγή της ημέρας: ''Σούπα romesco με καπνιστή πάπρικα''

Άρτος και Θεάματα 12 Ιουνίου 2024

Μία εξαίσια καλοκαιρινή σούπα με ντομάτες, ψητές πιπεριές Φλωρίνης αυγό και ξίδι jerez.

Δημήτρης Κοντόπουλος

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης


30' ψήσιμο
15' αναμονή
Σύνολο: 45'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό ολόκληρες πιπεριές Φλωρίνης
  •  1 σφιχτοβρασμένο αυγό, και
  •  1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη
  •  1/2 κ.γ. ντοματοπελτέ
  •  1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  •  1/2 σκελίδα σκόρδο
  •  4 κ.σ. ελαιόλαδο
  •  2 κ.σ. ξίδι jerez ή καλό λευκό ξίδι
  •  200 ml παγωμένο νερό
Διαδικασία
  1. Για τη σούπα romesco με καπνιστή πάπρικα, σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C ψήνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, για 20-30 λεπτά, γυρνώντας τες, μέχρι να μαυρίσει ομοιόμορφα η φλούδα τους.
  2. Τις μεταφέρουμε αμέσως σε μεγάλο δοχείο, το σκεπάζουμε σφιχτά με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε για 15 λεπτά. Οι υδρατμοί βοηθούν να ξεφλουδίσουμε τις πιπεριές πολύ εύκολα.
  3. Τις ξεφλουδίζουμε, τις καθαρίζουμε από κοτσάνια και σπόρια, τις χοντροκόβουμε και τις ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη μαζί με 1 σφιχτοβρασμένο αυγό, 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη, 1/2 κ.γ. ντοματοπελτέ, 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, 1/2 σκελίδα σκόρδο, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξίδι jerez ή καλό λευκό ξίδι και 200 ml παγωμένο νερό
  4. Πολτοποιούμε σχολαστικά, αλατοπιπερώνουμε και την περνάμε από λεπτή σήτα. Μοιράζουμε σε πιάτα και σε κάθε μερίδα σκορπίζουμε σπασμένα αμύγδαλα (με τη φλούδα), φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι και ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 311 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.