Η συνταγή της ημέρας:''Σκορδομακάρονα με ντομάτα και τζίντζερ''

Άρτος και Θεάματα 06 Ιουλίου 2024

Σκορδομακάρονα με ντομάτα και τζίντζερ, μια συνταγή για την πιο μυρωδάτη και ελαφρώς πικάντικη μακαρονάδα από την Σαντορίνη.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

10' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 πακέτο σπαγκέτι (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας)
  •  6 - 8 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει), λιωμένες
  •  50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοτριμμένο (ή, εναλλακτικά, 2 κοφτά κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη)
  •  1 κουτ. γλυκού (ή όσο θέλουμε) μπούκοβο γλυκό ή καυτερό (ή μισό-μισό)
  •  1½ κιλό φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ξερή μυζήθρα, τριμμένη (ή άλλο τυρί για μακαρόνια της αρεσκείας μας)
Διαδικασία
  1. Για τα σκορδομακάρονα με ντομάτα και τζίντζερ, σε βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα μακαρόνια για 2 - 3 λεπτά λιγότερο απ’ ό,τι αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  3. Παράλληλα, σε μια άλλη ευρύχωρη κατσαρόλα σοτάρουμε σε 80 ml από το μετρημένο λάδι το σκόρδο για μισό λεπτό, προσέχοντας να μη μαυρίσει και πικρίσει.
  4. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το μπούκοβο και σοτάρουμε για άλλο μισό λεπτό.
  5. Ρίχνουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους και η σάλτσα να μελώσει.
  6. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τα βρασμένα μακαρόνια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να κολλήσει πάνω στα ζυμαρικά και οι γεύσεις να ενωθούν.
  7. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως με όσο τριμμένο τυρί θέλουμε.
  8. Συνοδεύουμε με ντοµατοσαλάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 124.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 380 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.