Η συνταγή της ημέρας: ''Shakshuka (ανατολίτικα αυγά με ντομάτα)''

Άρτος και Θεάματα 20 Αυγούστου 2024

Στον Λίβανο, στην Τυνησία, στο Μαρόκο και στο Ισραήλ ετοιμάζουν τον δικό τους καγιανά με μπόλικες ζουμερές ντομάτες και λίγο κύμινο. Εμείς προσθέτουμε και λίγη φέτα, που ταιριάζει πολύ.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

20' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  800 γρ. φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  •  2 μικρές καυτερές πιπεριές, φρέσκες ή ξερές, ψιλοκομμένες
  •  2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  •  1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  •  10 κλωνάρια μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  4 αυγά
  •  120 γρ. φέτα, τριμμένη
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε ανατολίτικα αυγά με ντομάτα, αρχικά ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι σε δυνατή φωτιά.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, τις ντομάτες και αλατοπίπερο.
  4. Βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
  5. Σπάμε τα αυγά (μάτια) και τα ρίχνουμε στη σάλτσα.
  6. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
  7. Σβήνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε (στο ήδη ζεστό μάτι) για περίπου 3-4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά μελάτα ή όπως μας αρέσουν.
  8. Σκορπίζουμε τη φέτα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Συνοδεύουμε, τα ανατολίτικα αυγά με ντομάτα, με αραβικές πίτες ζεσταμένες στο γκριλ για 1-2 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 863 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.