Στον Λίβανο, στην Τυνησία, στο Μαρόκο και στο Ισραήλ ετοιμάζουν τον δικό τους καγιανά με μπόλικες ζουμερές ντομάτες και λίγο κύμινο. Εμείς προσθέτουμε και λίγη φέτα, που ταιριάζει πολύ.
- 800 γρ. φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 2 μικρές καυτερές πιπεριές, φρέσκες ή ξερές, ψιλοκομμένες
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
- 10 κλωνάρια μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 4 αυγά
- 120 γρ. φέτα, τριμμένη
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για να φτιάξουμε ανατολίτικα αυγά με ντομάτα, αρχικά ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, τις ντομάτες και αλατοπίπερο.
- Βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
- Σπάμε τα αυγά (μάτια) και τα ρίχνουμε στη σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
- Σβήνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε (στο ήδη ζεστό μάτι) για περίπου 3-4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά μελάτα ή όπως μας αρέσουν.
- Σκορπίζουμε τη φέτα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Συνοδεύουμε, τα ανατολίτικα αυγά με ντομάτα, με αραβικές πίτες ζεσταμένες στο γκριλ για 1-2 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.