Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024: ''Ασουρές με μαστίχα και ξερά σύκα''

Άρτος και Θεάματα 08 Νοεμβρίου 2024

Με έµπνευση από το παραδοσιακό εθιµοτυπικό γλύκισµα, δηµιουργούµε ένα πρωινό µε υπερδυναµωτικό χαρακτήρα που θα ζήλευαν τα energy bowls: ασουρές με μαστίχα και σύκα.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης

15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 45'

Υλικά - Μερίδες: 6-8
  •  500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο, μουλιασμένο αποβραδίς
  •  1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1-2 φύλλα αρμπαρόριζας (αν έχουμε)
  •  3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο (τα σποράκια, κοπανισμένα)
  •  250 γρ. μέλι
  •  200 γρ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
  •  100 γρ. ξανθές σταφίδες
  •  200 γρ. καρύδι σπασμένο
  •  2-3 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1/2 κ.γ. κρυστάλλους μαστίχας, κοπανισμένους με λίγη ζάχαρη
  •  ξερά τριανταφυλλάκια (από μπαχαράδικα)
  •  λίγο σουσάμι για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τον ασουρέ (ή βαρβάρα) με μαστίχα και ξερά σύκα, πρώτα ξεπλένουμε το σιτάρι μέσα σε σουρωτήρι, μέχρι το νερό να βγει διάφανο.
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα 2½ λίτρα νερό, το σιτάρι, την αρμπαρόριζα και το αλάτι και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1½ ώρα, μέχρι το σιτάρι να μαλακώσει και οι κόκκοι του να αρχίσουν να σκάνε.
  4. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε καυτό νερό στη διάρκεια του βρασίματος – πρέπει να μείνει στο τέλος περίπου 1½ λίτρο νερό.
  5. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το αλεύρι και το καρδάμωμο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το αλεύρι να αρχίσει να ξανθαίνει, αφήνοντας μια ευχάριστη μυρωδιά καβουρδίσματος. Προσέχουμε μη σκουρύνει πολύ και μυρίσει καμένο, γιατί θα πικρίσει.
  6. Όταν είναι έτοιμο το σιτάρι, αποσύρουμε, πετάμε την αρμπαρόριζα και χτυπάμε στον πολυκόφτη 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το σιτάρι με 500 ml από το νερό του.
  7. Προσθέτουμε στη σούπα το αλεσμένο σιτάρι με το νερό, ρίχνουμε το καβουρδισμένο αλεύρι, το μέλι, τα σύκα, τις ξανθές σταφίδες και το καρύδι.
  8. Μοιράζουμε σε μπολ τον ασουρέ, γαρνίροντας με ξερά τριανταφυλλάκια (από μπαχαράδικα) και σουσάμι, απλό και μαύρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 483 φορές