Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 28.09.2024: ''Γλώσσα με ντοματένια σάλτσα και κάππαρη''

Άρτος και Θεάματα 27 Σεπτεμβρίου 2024

Φίνα, ζουμερή γλώσσα με λαχταριστή κόκκινη σάλτσα και μπόλικη κάππαρη. Νοστιμότατη.

Νίκη Χρυσανθίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό φιλέτα γλώσσας, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  •  4 κουτ. σούπας κάππαρη
  •  2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
  •  2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος (τα φύλλα)
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  1 ποτήρι πολτός ντομάτας (από φρέσκες ντομάτες ή από ντοματάκια κονσέρβας)
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  •  1 - 2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
  •  αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο (με διαφορετικό αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα)
  •  αλεύρι για το πανάρισμα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε γλώσσα με κάπαρη, αρχικά βάζουμε την κάππαρη σε ένα μπολ με κρύο νερό και την αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ξαλμυριστεί καλά.
  2. Την ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  3. Πλένουμε τα φιλέτα γλώσσας, τα στεγνώνουμε και τα αλατίζουμε ελαφρώς.
  4. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  5. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (50 ml) σε ένα ευρύχωρο σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την κάππαρη και το σκόρδο ίσα να σκορπίσουν το άρωμά τους.
  6. Προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τη ρίγανη και πιπέρι.
  7. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
  8. Στο μεταξύ, αλευρώνουμε τα φιλέτα της γλώσσας και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (ελιάς ή σουσαμιού) σε δόσεις για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα να χρυσίσουν ελαφρώς.
  9. Τα βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα.
  10. Προσθέτουμε το ξίδι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι και να γίνουν τα φιλέτα γλώσσας.
  11. Σερβίρουμε (προσεκτικά για να μη διαλυθεί), τη γλώσσα με κάππαρη, με την πυκνή σάλτσα της και συνοδεύουμε με ρύζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 614 φορές

Τα ζώδια την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή σύνοδος του Ήλιου με τον Πλούτωνα στον Υδροχόο είναι μια δυναμική και ισχυρή όψη που φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την ανάγκη για προσωπική και επαγγελματική μεταμόρφωση.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025: ''Ribollita, η φασολάδα της Τοσκάνης''

Το όνομά της σημαίνει «δύο φορές βρασμένη», μια που η χορταστική φασολάδα της Τοσκάνης, που έχει και πολλά λαχανικά, φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες και ζεσταίνεται ξανά και ξανά.

Τα ζώδια την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή όψη εξάγωνου του Ήλιου από τον Υδροχόο με τον Βόρειο Δεσμό από τον Κριό φέρνει στην επιφάνεια νέες ευκαιρίες για προσωπική και πνευματική εξέλιξη, ενισχύοντας τη διάθεσή μας για αλλαγές και προόδους στη ζωή μας.