Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 28.09.2024: ''Γλώσσα με ντοματένια σάλτσα και κάππαρη''

Άρτος και Θεάματα 27 Σεπτεμβρίου 2024

Φίνα, ζουμερή γλώσσα με λαχταριστή κόκκινη σάλτσα και μπόλικη κάππαρη. Νοστιμότατη.

Νίκη Χρυσανθίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό φιλέτα γλώσσας, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  •  4 κουτ. σούπας κάππαρη
  •  2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
  •  2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος (τα φύλλα)
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  1 ποτήρι πολτός ντομάτας (από φρέσκες ντομάτες ή από ντοματάκια κονσέρβας)
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  •  1 - 2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
  •  αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο (με διαφορετικό αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα)
  •  αλεύρι για το πανάρισμα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε γλώσσα με κάπαρη, αρχικά βάζουμε την κάππαρη σε ένα μπολ με κρύο νερό και την αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ξαλμυριστεί καλά.
  2. Την ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  3. Πλένουμε τα φιλέτα γλώσσας, τα στεγνώνουμε και τα αλατίζουμε ελαφρώς.
  4. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  5. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (50 ml) σε ένα ευρύχωρο σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την κάππαρη και το σκόρδο ίσα να σκορπίσουν το άρωμά τους.
  6. Προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τη ρίγανη και πιπέρι.
  7. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
  8. Στο μεταξύ, αλευρώνουμε τα φιλέτα της γλώσσας και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (ελιάς ή σουσαμιού) σε δόσεις για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα να χρυσίσουν ελαφρώς.
  9. Τα βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα.
  10. Προσθέτουμε το ξίδι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι και να γίνουν τα φιλέτα γλώσσας.
  11. Σερβίρουμε (προσεκτικά για να μη διαλυθεί), τη γλώσσα με κάππαρη, με την πυκνή σάλτσα της και συνοδεύουμε με ρύζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 589 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024: ''Κρεμμυδόπιτα με σταφίδες και κύμινο''

Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για τέσσερα φύλλα να ετοιμάσουμε την πίτα με δύο μεγάλα φύλλα βεροιώτικα (πολύ μεγάλα και λεπτά, κόβονται ακτινωτά και τα κομμάτια τους διπλώνονται όλα μαζί στο κέντρο).