Φίνα, ζουμερή γλώσσα με λαχταριστή κόκκινη σάλτσα και μπόλικη κάππαρη. Νοστιμότατη.
- 1 κιλό φιλέτα γλώσσας, φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 4 κουτ. σούπας κάππαρη
- 2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος (τα φύλλα)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι πολτός ντομάτας (από φρέσκες ντομάτες ή από ντοματάκια κονσέρβας)
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 1 - 2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
- αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο (με διαφορετικό αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα)
- αλεύρι για το πανάρισμα
- Για να φτιάξουμε γλώσσα με κάπαρη, αρχικά βάζουμε την κάππαρη σε ένα μπολ με κρύο νερό και την αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ξαλμυριστεί καλά.
- Την ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Πλένουμε τα φιλέτα γλώσσας, τα στεγνώνουμε και τα αλατίζουμε ελαφρώς.
- Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (50 ml) σε ένα ευρύχωρο σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την κάππαρη και το σκόρδο ίσα να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τη ρίγανη και πιπέρι.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
- Στο μεταξύ, αλευρώνουμε τα φιλέτα της γλώσσας και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (ελιάς ή σουσαμιού) σε δόσεις για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα να χρυσίσουν ελαφρώς.
- Τα βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα.
- Προσθέτουμε το ξίδι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι και να γίνουν τα φιλέτα γλώσσας.
- Σερβίρουμε (προσεκτικά για να μη διαλυθεί), τη γλώσσα με κάππαρη, με την πυκνή σάλτσα της και συνοδεύουμε με ρύζι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.