Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 28.09.2024: ''Γλώσσα με ντοματένια σάλτσα και κάππαρη''

Άρτος και Θεάματα 27 Σεπτεμβρίου 2024

Φίνα, ζουμερή γλώσσα με λαχταριστή κόκκινη σάλτσα και μπόλικη κάππαρη. Νοστιμότατη.

Νίκη Χρυσανθίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό φιλέτα γλώσσας, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  •  4 κουτ. σούπας κάππαρη
  •  2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
  •  2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος (τα φύλλα)
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  1 ποτήρι πολτός ντομάτας (από φρέσκες ντομάτες ή από ντοματάκια κονσέρβας)
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  •  1 - 2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
  •  αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο (με διαφορετικό αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα)
  •  αλεύρι για το πανάρισμα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε γλώσσα με κάπαρη, αρχικά βάζουμε την κάππαρη σε ένα μπολ με κρύο νερό και την αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ξαλμυριστεί καλά.
  2. Την ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  3. Πλένουμε τα φιλέτα γλώσσας, τα στεγνώνουμε και τα αλατίζουμε ελαφρώς.
  4. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  5. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (50 ml) σε ένα ευρύχωρο σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την κάππαρη και το σκόρδο ίσα να σκορπίσουν το άρωμά τους.
  6. Προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τη ρίγανη και πιπέρι.
  7. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
  8. Στο μεταξύ, αλευρώνουμε τα φιλέτα της γλώσσας και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (ελιάς ή σουσαμιού) σε δόσεις για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα να χρυσίσουν ελαφρώς.
  9. Τα βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα.
  10. Προσθέτουμε το ξίδι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι και να γίνουν τα φιλέτα γλώσσας.
  11. Σερβίρουμε (προσεκτικά για να μη διαλυθεί), τη γλώσσα με κάππαρη, με την πυκνή σάλτσα της και συνοδεύουμε με ρύζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 680 φορές

Τα ζώδια την Κυριακή του Πάσχα

Η μέρα φλέγεται από το πάθος του Άρη στον Λέοντα να σχηματίζει τρίγωνο με τον Ποσειδώνα στον Κριό δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να απολαύσουμε το Πάσχα με συναίσθημα!

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 18 Απριλίου 2025: ''Σπανακόρυζο μεν, χωρίς λάδι δε''

Το θέλει το λαδάκι του το σπανακόρυζο, αλλά γίνεται ωραιότατο και χωρίς αυτό. Σ’ αυτή την αλάδωτη συνταγή, το σπανάκι το αχνίζουμε αντί να το σοτάρουμε, και το νοστιμίζουμε με μπόλικα μυρωδικά, σπαράγγια, ντομάτα και πολτό σουσαμιού.