Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Άρτος και Θεάματα 21 Φεβρουαρίου 2025

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά - Κομμάτια: 16
  •  16 μέτρια μανιτάρια πορτομπέλο
  •  6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  180 γρ. λουκάνικο Τήνου (ή άλλο χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας μας)
  •  2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
  •  160 γρ. φρέσκο, μαλακό κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
  •  80 γρ. κασέρι, τριμμένο
  •  2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά
  •  2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένο
  •  σπόρια από 1/2 ρόδι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τα μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου, κόβουμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια, αφαιρούμε και πετάμε την εξωτερική, σκληρή άκρη τους και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα μέρος των κοτσανιών.
  2. Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε τη μεμβράνη από τα λουκάνικα και τα ψιλοκόβουμε.
Γέμιση
  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λουκάνικο και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μανιταριών για 2-3 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.
  2. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε, τραβάμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και προσθέτουμε την πιπεριά, το κατσικίσιο τυρί, το κασέρι, τα κουκουνάρια, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε.
Μανιτάρια
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε τα μανιτάρια, σε σειρά, με το άνοιγμα προς τα πάνω.
  3. Τα αλείφουμε εσωτερικά με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 10-13 λεπτά.
  4. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, γεμίζουμε τα μανιτάρια με το μείγμα της γέμισης και τα ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι τα τυριά να λιώσουν και να ροδίσουν.
  5. Σκορπίζουμε πάνω στα μανιτάρια τον μαϊντανό και το ρόδι και τα σερβίρουμε τα μανιτάρια ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 142 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης