Η συνταγή της ημέρας: ''Σαλάτα με φακές και πλιγούρι''

Άρτος και Θεάματα 12 Αυγούστου 2024

Ένα light και χορταστικό σαλατογεύμα που συνδυάζει σοφά τις φακές με το πλιγούρι.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία + Food styling: The Eaters/Δημήτρης Αλβανός


Μόνο 346 Kcal/μερίδα έχει αυτή η χορταστική σαλάτα. Οι φακές είναι το δεύτερο όσπριο με την περισσότερη πρωτεΐνη, μετά τα φασόλια σόγιας. Όταν οι φακές συνδυάζονται με δημητριακά, όπως για παράδειγμα εδώ με το πλιγούρι, τότε η πρωτεΐνη που περιέχουν θεωρείται ισοδύναμη του κρέατος.

Γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες (υπολογίζεται ότι καλύπτει το 32% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας).

Διατροφικά σχόλια: Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος. 

15' προετοιμασία
30' βράσιμο
Σύνολο: 45'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  250 γρ. φακές ψιλές
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ολόκληρες
Για τη σαλάτα
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλό πλιγούρι
  •  200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στα 4
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  τα φύλλα από 5 κλωνάρια δυόσμο, χοντροκομμένα
  •  60 γρ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  •  2 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
  •  1 πορτοκάλι, καθαρισμένο, σε φέτες χοντροκομμένες
  •  30 ml χυμός λεμονιού
  •  30 ml ξίδι
  •  50 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τη σαλάτα με φακές και πλιγούρι, πρώτα ξεπλένουμε τις φακές, τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με μπόλικο νερό, τη δάφνη και τα σκόρδα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
  2. Στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος.
  3. Τις αλατοπιπερώνουμε, τις ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα του ελαιολάδου, ανακατεύουμε και αφήνουμε να γίνουν χλιαρές.
  4. Πετάμε τη δάφνη και λιώνουμε τα σκόρδα με ένα πιρούνι σε ένα μπολάκι.
  5. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.
  6. Παράλληλα, σε ένα μπολ μουλιάζουμε το πλιγούρι σε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό μέχρι να φουσκώσει και να το απορροφήσει.
  7. Το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι και το αδειάζουμε στο μπολ με τις φακές.
  8. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, περιχύνουμε με το μείγμα ελαιολάδου και σερβίρουμε.
Μυστικά

  • Μια μέρα που θα έχουμε περισσότερο χρόνο, μπορούμε να μουλιάσουμε και να βράσουμε τα όσπρια που μας αρέσουν και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο. Έτσι, θα έχουμε έτοιμο ένα από τα βασικά υλικά των σαλατογευμάτων μας.
  • Τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας μπορούμε να τα έχουμε καλά πλυμένα και επιμελώς στεγνωμένα σε μπολ στο ψυγείο μας. Όταν θα τα χρειαστούμε, θα μειωθεί κατά το ήμισυ ο χρόνος παρασκευής της σαλάτας μας.
  •  Τα λαχανικά και τα χορταρικά που βράζονται ή ψήνονται, όπως τα παντζάρια, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια κ.ά., μπορούμε να τα μαγειρέψουμε όποτε έχουμε χρόνο και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 895 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.