Λεμονάτη και πλούσια σαλάτα με αρακά, ντρέσινγκ γιαουρτιού και προσούτο. Ιδανική για το ταπεράκι του γραφείου!
- 400 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος
- 170 γρ. ανάμεικτες πρασινάδες
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτές φέτες
- 30 ml χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα καυτερή
- 4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη
- 10 ελιές Καλαμών μεγάλες, σε φέτες
- 8 ραπανάκια, σε φέτες
- 1/2 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
- 4 φέτες προσούτο, λεπτοκομμένες
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (για σερβίρισμα)
- Για να φτιάξουμε σαλάτα με αρακά και προσούτο, αρχικά βράζουμε, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τον αρακά για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Σουρώνουμε και ρίχνουμε κρύο νερό, για να διατηρήσει το χρώμα και τη ζωντάνια του.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα, το γιαούρτι, το σουσάμι και αλατοπίπερο.
- Μεταφέρουμε τον αρακά σε σαλατιέρα και τον περιχύνουμε με το μείγμα γιαουρτιού.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
- Πασπαλίζουμε, την αρακοσαλάτα με προσούτο, με το μπούκοβο και σερβίρουμε με ζεστό ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.