Η συνταγή της ημέρας: ''Σαλάτα με αρακά και προσούτο''

Άρτος και Θεάματα 24 Φεβρουαρίου 2024

Λεμονάτη και πλούσια σαλάτα με αρακά, ντρέσινγκ γιαουρτιού και προσούτο. Ιδανική για το ταπεράκι του γραφείου!

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

30' προετοιμασία
7' μαγείρεμα
Σύνολο: 37'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  400 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος
  •  170 γρ. ανάμεικτες πρασινάδες
  •  1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτές φέτες
  •  30 ml χυμός λεμονιού
  •  ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  •  1 κουτ. σούπας μουστάρδα καυτερή
  •  4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  •  1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
  •  1 κουτ. σούπας κάππαρη
  •  10 ελιές Καλαμών μεγάλες, σε φέτες
  •  8 ραπανάκια, σε φέτες
  •  1/2 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
  •  4 φέτες προσούτο, λεπτοκομμένες
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (για σερβίρισμα)
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε σαλάτα με αρακά και προσούτο, αρχικά βράζουμε, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τον αρακά για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  2. Σουρώνουμε και ρίχνουμε κρύο νερό, για να διατηρήσει το χρώμα και τη ζωντάνια του.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα, το γιαούρτι, το σουσάμι και αλατοπίπερο.
  4. Μεταφέρουμε τον αρακά σε σαλατιέρα και τον περιχύνουμε με το μείγμα γιαουρτιού.
  5. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  6. Πασπαλίζουμε, την αρακοσαλάτα με προσούτο, με το μπούκοβο και σερβίρουμε με ζεστό ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 490 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.