Η συνταγή της ημέρας: ''Σαγανάκι με λαδοτύρι και σάλτσα ξερών σύκων''

Άρτος και Θεάματα 11 Μαρτίου 2024

Μεζές που εξαφανίζεται σε χρόνο μηδέν το λαδοτύρι σαγανάκι με γλυκοπικάντικη σάλτσα από ξερά σύκα, κρασί και πιπέρι.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: The eaters / Δημήτρης Αλβανός


15' προετοιμασία
10' τηγάνισμα
Σύνολο: 25'

Υλικά - Μερίδες: για 4 μερίδες, ως μεζές
  •  300 γρ. λαδοτύρι, κομμένο σε φέτες πάχους 1 εκ.
  •  αλεύρι, για το αλεύρωμα
Για το πανάρισμα
  •  80 γρ. παξιμάδια χαρουπιού
  •  60 γρ. ηλιόσποροι, ξεφλουδισμένοι
  •  60 γρ. κορν φλέικς ολικής άλεσης
  •  τα φύλλα από 2 κλωνάρια θυμάρι
  •  λίγο πιπέρι καγιέν
Για τη σάλτσα
  •  200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  •  70 ml γλυκιά Μαυροδάφνη
  •  λίγοι σπόροι πράσινο πιπέρι, κοπανισμένοι
  •  30 γρ. μέλι
  •  8 ξερά σύκα, χοντροκομμένα
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε το λαδοτύρι σαγανάκι με σάλτσα ξερών σύκων, ξεκινάμε βάζοντας σε μικρή κατσαρόλα τα δύο κρασιά, το πράσινο πιπέρι και το μέλι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
  2. Ρίχνουμε τα ξερά σύκα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο 1/3 και να δέσει ελαφρώς.Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τυρί
  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για το πανάρισμα, μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε κρύο νερό, σε ένα δεύτερο το αλεύρι και σε ένα τρίτο τη σκόνη του παναρίσματος.
  2. Σε τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Παίρνουμε ένα κομμάτι λαδοτύρι, το βρέχουμε στο νερό, το αλευρώνουμε, το τινάζουμε, το βουτάμε ξανά γρήγορα στο νερό και το περνάμε από το μείγμα παναρίσματος.
  4. Βάζουμε αμέσως στο τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι κάθε πλευρά να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  5. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε το σαγανάκι με τη σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 860 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.