Μεζές που εξαφανίζεται σε χρόνο μηδέν το λαδοτύρι σαγανάκι με γλυκοπικάντικη σάλτσα από ξερά σύκα, κρασί και πιπέρι.
- 300 γρ. λαδοτύρι, κομμένο σε φέτες πάχους 1 εκ.
- αλεύρι, για το αλεύρωμα
- 80 γρ. παξιμάδια χαρουπιού
- 60 γρ. ηλιόσποροι, ξεφλουδισμένοι
- 60 γρ. κορν φλέικς ολικής άλεσης
- τα φύλλα από 2 κλωνάρια θυμάρι
- λίγο πιπέρι καγιέν
- 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 70 ml γλυκιά Μαυροδάφνη
- λίγοι σπόροι πράσινο πιπέρι, κοπανισμένοι
- 30 γρ. μέλι
- 8 ξερά σύκα, χοντροκομμένα
- Για να φτιάξουμε το λαδοτύρι σαγανάκι με σάλτσα ξερών σύκων, ξεκινάμε βάζοντας σε μικρή κατσαρόλα τα δύο κρασιά, το πράσινο πιπέρι και το μέλι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
- Ρίχνουμε τα ξερά σύκα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο 1/3 και να δέσει ελαφρώς.Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για το πανάρισμα, μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε κρύο νερό, σε ένα δεύτερο το αλεύρι και σε ένα τρίτο τη σκόνη του παναρίσματος.
- Σε τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι λαδοτύρι, το βρέχουμε στο νερό, το αλευρώνουμε, το τινάζουμε, το βουτάμε ξανά γρήγορα στο νερό και το περνάμε από το μείγμα παναρίσματος.
- Βάζουμε αμέσως στο τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι κάθε πλευρά να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
- Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε το σαγανάκι με τη σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.