Με λίγα υλικά φτιάχνουμε ένα εντυπωσιακό ρολό μαρέγκας με γέμιση από σαντιγί και ανάμεικτα φρούτα του καλοκαιριού.
- 5 ασπράδια αυγού
- 350 γρ. (1 + 3/4 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 350 γρ. (1 + 3/4 κούπας) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (κρύα, από το ψυγείο)
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- 900 γρ. καλοκαιρινά φρούτα: π.χ. βερίκοκα, ροδάκινα, βανίλιες, κεράσια, βατόμουρα (αφαιρούμε τα κουκούτσια, αλλά όχι τη φλούδα των φρούτων, και τα κόβουμε σε φετούλες πάχους 0,5 εκ. – εκτός από τα κεράσια, που κόβουμε στη μέση, και τα βατόμουρα, που αφήνουμε ολόκληρα)
- Για να φτιάξουμε το ρολό μαρέγκας με καλοκαιρινά φρούτα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο πυρίμαχο μπολ τη ζάχαρη μαζί με τα ασπράδια και τα χτυπάμε ελαφρώς με ένα σύρμα.
- Στερεώνουμε το μπολ σε μπεν μαρί (δηλαδή στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία βράζουμε λίγο νερό). Συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να φτάσει στους 60°C (θα έχει γίνει σαν σιρόπι και θα είναι καυτό στο δάχτυλό μας).
- Το κατεβάζουμε από το μπεν μαρί και το χτυπάμε στο μίξερ έως ότου η μαρέγκα δέσει και γίνει αρκετά σφιχτή.
- Απλώνουμε τη μαρέγκα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί πέρα ως πέρα, δίνοντάς της παραλληλόγραμμο σχήμα και πάχος περίπου 1 εκ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20 λεπτά, έως ότου η μαρέγκα πάρει ένα ανοιχτό χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Με πολλή προσοχή γυρίζουμε ανάποδα τη μαρέγκα μαζί με το αντικολλητικό χαρτί πάνω σε ένα άλλο χαρτί και ξεκολλάμε το πρώτο.
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος (να είναι πολύ κρύα) μαζί με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Απλώνουμε πάνω στην κρύα μαρέγκα τη σαντιγί και από πάνω τα μισά φρούτα, κομμένα σε μικρά κομμάτια.
- Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού τυλίγουμε τη μαρέγκα σε ρολό.
- Από πάνω και κατά μήκος του ρολού σκορπίζουμε τα υπόλοιπα φρούτα.
- Σερβίρουμε όσο πιο άμεσα γίνεται, γιατί η μαρέγκα δεν κρατάει πολύ. Σε λίγες ώρες θα απορροφήσει την υγρασία της σαντιγί, θα μαλακώσει και θα αρχίσει να ρευστοποιείται.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.