Η συνταγή της ημέρας: ''Ρολό μαρέγκας με καλοκαιρινά φρούτα''

Άρτος και Θεάματα 18 Ιουλίου 2024

Με λίγα υλικά φτιάχνουμε ένα εντυπωσιακό ρολό μαρέγκας με γέμιση από σαντιγί και ανάμεικτα φρούτα του καλοκαιριού.

Ζάχαρη & Αλεύρι

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

40' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

 Υλικά - Μερίδες: 8-10
Μαρέγκα
  •  5 ασπράδια αυγού
  •  350 γρ. (1 + 3/4 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Γέμιση
  •  350 γρ. (1 + 3/4 κούπας) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (κρύα, από το ψυγείο)
  •  2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  •  900 γρ. καλοκαιρινά φρούτα: π.χ. βερίκοκα, ροδάκινα, βανίλιες, κεράσια, βατόμουρα (αφαιρούμε τα κουκούτσια, αλλά όχι τη φλούδα των φρούτων, και τα κόβουμε σε φετούλες πάχους 0,5 εκ. – εκτός από τα κεράσια, που κόβουμε στη μέση, και τα βατόμουρα, που αφήνουμε ολόκληρα)
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε το ρολό μαρέγκας με καλοκαιρινά φρούτα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο πυρίμαχο μπολ τη ζάχαρη μαζί με τα ασπράδια και τα χτυπάμε ελαφρώς με ένα σύρμα.
  2. Στερεώνουμε το μπολ σε μπεν μαρί (δηλαδή στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία βράζουμε λίγο νερό). Συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να φτάσει στους 60°C (θα έχει γίνει σαν σιρόπι και θα είναι καυτό στο δάχτυλό μας).
  3. Το κατεβάζουμε από το μπεν μαρί και το χτυπάμε στο μίξερ έως ότου η μαρέγκα δέσει και γίνει αρκετά σφιχτή.
  4. Απλώνουμε τη μαρέγκα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί πέρα ως πέρα, δίνοντάς της παραλληλόγραμμο σχήμα και πάχος περίπου 1 εκ.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20 λεπτά, έως ότου η μαρέγκα πάρει ένα ανοιχτό χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Με πολλή προσοχή γυρίζουμε ανάποδα τη μαρέγκα μαζί με το αντικολλητικό χαρτί πάνω σε ένα άλλο χαρτί και ξεκολλάμε το πρώτο.
Γέμιση
  1. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος (να είναι πολύ κρύα) μαζί με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγί.
  2. Απλώνουμε πάνω στην κρύα μαρέγκα τη σαντιγί και από πάνω τα μισά φρούτα, κομμένα σε μικρά κομμάτια.
  3. Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού τυλίγουμε τη μαρέγκα σε ρολό.
  4. Από πάνω και κατά μήκος του ρολού σκορπίζουμε τα υπόλοιπα φρούτα.
  5. Σερβίρουμε όσο πιο άμεσα γίνεται, γιατί η μαρέγκα δεν κρατάει πολύ. Σε λίγες ώρες θα απορροφήσει την υγρασία της σαντιγί, θα μαλακώσει και θα αρχίσει να ρευστοποιείται.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 497 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.