Ο ροφός ταιριάζει τέλεια με τις μπάμιες, σας έχουμε την πιο ωραία συνταγή. Προσθέστε λίγο καυτερό πιπέρι για ένα πιο πικάντικο αποτέλεσμα.
- 2 - 2½ κιλά ροφός καθαρισμένος και φιλεταρισμένος (κρατάμε το κεφάλι και την ουρά)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, χαραγμένα στα 4
- 1 κιλό μπάμιες καθαρισμένες
- 3 μεγάλες πρώιμες ντομάτες περασμένες στο μπλέντερ
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι σε κόκκους
- χυμός από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τα κρεμμύδια μαζί με το κεφάλι και την ουρά του ψαριού σε 1 λίτρο νερό.
- Μετά από 20 λεπτά περίπου τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, περνάμε τα κρεμμύδια από το μπλέντερ και πετάμε το κεφάλι και την ουρά. Τον ζωμό τον κρατάμε.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το ψάρι, τα πολτοποιημένα κρεμμύδια, τους κόκκους του πιπεριού μαζί με τον ζωμό που φυλάξαμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
- Ξαφρίζουμε με την τρυπητή κουτάλα.
- Αμέσως μετά προσθέτουμε τις μπάμιες, τις λιωμένες ντομάτες, την πάπρικα και το κόκκινο πιπέρι.
- Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε όλα να βράσουν για 20 λεπτά.
- Αν θέλουμε προσθέτουμε το λεμόνι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 24.