Η συνταγή της ημέρας: ''Ριγανάτη τηγανιά-αστραπή με μοσχάρι''

Άρτος και Θεάματα 20 Μαϊου 2024

Το τηγάνι είναι ο σύμμαχός μας στα γρήγορα μαγειρέματα. Ο Χριστόφορος Πέσκιας μας καθοδηγεί για να φτιάξουμε τη ριγανάτη τηγανιά των ονείρων μας σε χρόνο μηδέν.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φούτσα


Το ιδανικό είναι να μαγειρέψουμε αυτή την τηγανιά σε δύο τηγάνια, ταυτόχρονα. Διότι, αν ρίξουμε όλο το κρέας σε ένα σκεύος, θα πέσει η θερμοκρασία και το φαγητό θα «βράσει». Δεν είναι δύσκολο, τα υλικά είναι λίγα και το μαγείρεμα πολύ απλό. Εναλλακτικά, ετοιμάζουμε την τηγανιά σε δύο δόσεις, μοιράζοντας ανάλογα στη μέση όλα τα υλικά. Για μέτρια ψημένο κρέας (που είναι το ιδανικό για τη συνταγή), αρκεί τηγάνισμα για 11⁄2-2 λεπτά. Αν το θέλουμε πιο ψημένο, συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.

10' προετοιμασία
5' μαγείρεμα
Σύνολο: 15'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  800 γρ. μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, χωρίς κόκαλο, σε μπαστουνάκια των 2 εκ.
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  40 ml αγελαδινό βούτυρο
  •  3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  •  χυμός από 1 λεμόνι
  •  1 κουτ. γλυκού φρέσκα φύλλα ρίγανης
  •  2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για την ριγανάτη τηγανιά-αστραπή με μοσχάρι, ζεσταίνουμε δύο ευρύχωρα αντικολλητικά τηγάνια ταυτόχρονα, στην πιο δυνατή θερμοκρασία, σκέτα, χωρίς λιπαρή ουσία.
  2. Όταν κάψουν πολύ καλά, ρίχνουμε στο κάθε σκεύος το μισό λάδι, το μισό βούτυρο, τις μισές λωρίδες μοσχαριού και το μισό σκόρδο.
  3. Τηγανίζουμε τα υλικά σε κάθε σκεύος για περίπου 1½ λεπτό, ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι το κρέας να ροδίσει παντού, αλλά να μη στεγνώσει.
  4. Μοιράζουμε σε κάθε σκεύος τον μισό χυμό λεμονιού και τα σείουμε να απλωθεί παντού.
  5. Τέλος, σκορπίζουμε σε κάθε τηγανιά τη ρίγανη, το σχοινόπρασο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Σερβίρουμε την την ριγανάτη τηγανιά-αστραπή με μοσχάρι αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

www.gastronomos.gr



Προβλήθηκε 457 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.