Η συνταγή της ημέρας: ''Ρεβυθάδα με αντζούγιες και κεφαλοτύρι''

Άρτος και Θεάματα 21 Φεβρουαρίου 2024

Είναι μια ιδιαίτερη και λιχούδικη, φουρνιστή ρεβυθάδα, με αλμυρούτσικες αντζούγιες και κομμάτια κεφαλοτυριού που λιώνουν ελαφρώς και ροδίζουν όμορφα.

Μανώλης Ασλάνογλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  350 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα)
  •  1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε καρέ
  •  2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  1 μικρή κόκκινη, καυτερή πιπεριά, φρέσκια, κομμένη σε ψιλά καρέ ή μια μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο, σε νιφάδες (όλα αυτά προαιρετικά)
  •  1 κουτ. σούπας φρέσκο πράσινο πιπέρι (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, στα μπαχαράδικα - εναλλακτικά, βάζουμε μαύρο πιπέρι)
  •  αλάτι
  •  το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, πολτοποιημένα
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας (αραιωμένος σε 100 ml νερό)
  •  1½ λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
  •  1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  •  100 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  •  4 - 6 φιλέτα αντζούγιας από βαζάκι, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  •  1/2 ματσάκι μαϊντανός, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένος
  •  1/2 ματσάκι μυρώνια, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβύθια και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3 - 4 εκ., και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Αν ενδιάμεσα εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνουμε με επιπλέον ζεστό νερό, ώστε πάντα να τα υπερκαλύπτει κατά 2 εκ.
  2. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά (αν τη βάλουμε), για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, το πράσο, αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά, βάζουμε την ντομάτα και το ζωμό, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 - 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Τότε προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβύθια και μαγειρεύουμε για περίπου 30 - 40 λεπτά, με μισόκλειστο καπάκι, μέχρι η ρεβυθάδα να χυλώσει και να πήξει η σάλτσα της.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
  6. Αδειάζουμε τη ρεβυθάδα σε ένα μέτριο ταψάκι, σκορπίζουμε από πάνω το τυρί, τις αντζούγιες και τα μυρωδικά, και ψήνουμε για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί. Σερβίρουμε με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 433 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.