Οι αρωματικές και ζουμερές «παντρεμένες» σαρδέλες συνοδεύονται από βλίτα τσιγαριαστά σε αυτό το ελαφρύ, πολύ καλοκαιρινό φαγητό.
Γιάννης Μούσιος
Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
Iδανικά, ψήνουμε τις «παντρεμένες» σαρδέλες στα κάρβουνα, σε θράκα δυνατή και σε σχάρα καυτή και καλά λαδωμένη, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Και στον φούρνο πάντως γίνονται νοστιμότατες και ζουμερές. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε σε ελαφρώς λαδωμένο σχαροτήγανο, σε δόσεις, σε πολύ δυνατή φωτιά, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά - Μερίδες: 4
Για τα βλίτα
1 κιλό βλίτα, χοντροκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
1/2 μάτσο σέλινο, χοντροκομμένο
2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
200 ml νερό
1 μάτσο μάραθος, ή άνηθος ψιλοκομμένος
ξύσμα από 1 λεμόνι
200 ml ελαιόλαδο + 50 ml επιπλέον
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις σαρδέλες
12 σαρδέλες μέτριου μεγέθους, καθαρισμένες
τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο, για το ταψί και το άλειμμα
Διαδικασία
Βλίτα τσιγαριαστά
Για τις σαρδέλες με βλίτα τσιγαριαστά, ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα βλίτα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 200 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σέλινο και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το μηλόξιδο και το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και η αψάδα για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε τις ντομάτες και το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα βλίτα και τον μάραθο, αλατίζουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ραντίζουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξύσμα, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
Σαρδέλες
Τρίβουμε μία μία τις σαρδέλες απαλά, με τα δάχτυλά μας, κάτω από τρεχούμενο νερό (έτσι φεύγουν πανεύκολα τα λέπια τους).
Κόβουμε και αφαιρούμε τα κεφάλια τους και, τραβώντας τον αντίχειρά μας από το κομμένο σημείο έως την ουρά τους, αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά, τα λεπτά πλαϊνά κοκαλάκια και τα εντόσθια, χωρίς όμως να ξεχωρίσουμε τα φιλέτα μεταξύ τους. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C.
Λαδώνουμε ένα ευρύχωρο ταψί που να χωράει τα ανοιγμένα φιλέτα σε μονή στρώση και τα τακτοποιούμε εκεί, με το δέρμα τους προς τα κάτω.
Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε πάνω τους τον μαϊντανό, το ξύσμα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τις αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη για να απορροφήσουν τα αρώματα και καπακώνουμε το ένα φιλέτο με το άλλο, με τη γέμιση ανάμεσά τους – με άλλα λόγια τις «παντρεύουμε».
Φουρνίζουμε και τις ψήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Μοιράζουμε τα τσιγαριαστά βλίτα σε πιάτα, μοιράζουμε από πάνω τις ψητές σαρδέλες και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.