Η συνταγή της ημέρας: ''Ψαρομπίφτεκα με σάλτσα μουστάρδας''

Άρτος και Θεάματα 26 Αυγούστου 2023

Με αυτή τη συνταγή θα αγαπήσουν το ψάρι ακόμη και τα πιο πεισματάρικα πιτσιρίκια.

Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης


30' προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 4
Για τα ψαρομπίφτεκα
  •  800 γρ. φιλέτο τόνου (επειδή φρέσκο τόνο δεν βρίσκουμε εύκολα παρά μόνο σε ενημερωμένα ψαρομανάβικα και σε κεντρικές ψαραγορές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φιλέτο σολομού)
  •  1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  •  το ασπράδι από 1 αυγό
  •  1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη ψίχα ψωμιού
  •  1/2 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  •  1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισος κοπανισμένος σε σκόνη
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού σόδα (το αναψυκτικό)
  •  1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  1/2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  •  τριμμένη φρυγανιά (αν χρειαστεί)
Για τη σάλτσα μουστάρδας
  •  1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  1 μικρό, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  2 κουτ. σούπας κονιάκ
  •  1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
  •  1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  1 κουτ. σούπας μουστάρδα μαλακή
  •  1/2 κουτ. γλυκού σιναπόσποροι (σε καλά μπαχαράδικα – προαιρετικά)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ψαρομπίφτεκα
  1. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα φιλέτα του ψαριού σε πολύ μικρά κομμάτια είτε τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  2. Αν δούμε ότι κατά την πολτοποίηση κολλάει το ψάρι στα μαχαίρια της συσκευής, προσθέτουμε τη σόδα που ορίζει η συνταγή σε αυτό το στάδιο.
  3. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει ένα μείγμα ζουμερό και αφράτο.
  4. Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια και τα πιέζουμε μέσα στις παλάμες μας ώστε να γίνουν πλακέ.
  5. Αν το μείγμα είναι πολύ υδαρές και δεν πλάθεται προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνουμε ξανά. Προσοχή: το μείγμα δεν πρέπει να γίνει πολύ σφιχτό.
  6. Βάζουμε τα μπιφτέκια σε ένα μεγάλο πιάτο και τα αφήνουμε στο ψυγείο ώστε να σφίξουν, για περίπου 1 ώρα (ή για 30 λεπτά στην κατάψυξη).
  7. Εν συνεχεία, τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για περίπου 7–8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους αλλά να μην στεγνώσουν.
Σάλτσα μουστάρδας + Σερβίρισμα
  1. Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ και προσθέτουμε το νερό.
  3. Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί στο μισό.
  4. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τους σιναπόσπορους (αν βάλουμε).
  5. Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε.
  6. Αν η σάλτσα είναι πιο όξινη από ό,τι θέλουμε προσθέτουμε λίγη ζάχαρη.
  7. Αποσύρουμε και σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τη σάλτσα.
  8. Συνοδεύουμε με πιλάφι με ρύζι της αρεσκείας μας. Ταιριάζει πολύ και το άγριο ρύζι, το οποίο όμως θέλει περισσότερη ώρα μαγείρεμα.
  9. Επίσης, μια ωραία λαχανοσαλάτα με καρότο και σέλινο ή μαϊντανό.
Μυστικά

Για να πλάσουμε πιο εύκολα τα μπιφτέκια, βουτάμε τα χέρια μας σε παγωμένο νερό πριν και μετά από κάθε μπιφτέκι που πλάθουμε. Αν επιθυμούμε, μπορούμε να φτιάξουμε μπέργκερ με τα μπιφτέκια, κάτι που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα τα παιδιά. Θα πάρουμε φραντζολάκια ατομικά, θα τα κόψουμε στη μέση και θα βάλουμε ανάμεσα από ένα μπιφτέκι. Συμπληρώνουμε με φύλλα μαρουλιού, σάλτσα μουστάρδας και φέτες ντομάτας (στην εποχή τους).


Προβλήθηκε 1390 φορές

Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου σε ηλικία 91 ετών - Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η Βέφα Αλεξιάδου άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Δευτέρας (25.11.24) στην Α΄Παθολογική του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024: ''Άλαδη πρασόσουπα με λαχανικά και πλιγούρι''

Με χοντρό πλιγούρι φτιάχνεται αυτή η πρασόσουπα, μια από τις άλαδες συνταγές που φτιάχνουν τις περιόδους της νηστείας στην κουζίνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη

Τα ζώδια σήμερα, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Η σημερινή ημέρα, με το Τρίγωνο Σελήνης-Πλούτωνα, μας γεμίζει με θετική ενέργεια και αισιοδοξία. Νιώθουμε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που παρουσιάζονται μπροστά μας, ενώ η δημιουργικότητά μας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.