Ένα από τα πολύ παραδοσιακά φαγητά της Τήνου, που έβγαζε από παλιά άφθονες πατάτες στην εύφορη πεδιάδα της Κώμης. Η πατατόπιτα λέγεται αλλιώς πατέ ή μπομπότα.
«Ανάβανε τον φούρνο μία φορά την εβδομάδα για να φτιάξουν το ψωμί και σχεδόν όλες τις εποχές, ό,τι φαγητό και να είχαν, έβαζαν κι έψηναν και μια πατατόπιτα», θυμάται η Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου μαγείρισσα από την Τήνο που συναντήσαμε στο οδοιπορικό του «Γ» στις Κυκλάδες.
- 2,5 κιλά πατάτες, καλά πλυμένες, ολόκληρες με τη φλούδα τους
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα με το πιρούνι
- 2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- λίγο ελαιόλαδο (περίπου 4-5 κουτ. σούπας)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την πατατόπιτα, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα τις πατάτες, λίγο αλάτι και νερό τόσο που να τις καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Τις καθαρίζουμε και τις περνάμε από τον μύλο λαχανικών ή τις λιώνουμε με ένα πρες πουρέ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε το ταψί.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Το αδειάζουμε στις λιωμένες πατάτες και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε τον πουρέ στο λαδωμένο ταψί σε μία ισόπαχη στρώση.
- Με ένα πιρούνι σχεδιάζουμε στην επιφάνεια της πίτας τετράγωνα ή ρόμβους.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.