Η συνταγή της ημέρας: ''Πατατόπιτα ή πατέ ή μπομπότα Τήνου''

Άρτος και Θεάματα 30 Ιουλίου 2024

Ένα από τα πολύ παραδοσιακά φαγητά της Τήνου, που έβγαζε από παλιά άφθονες πατάτες στην εύφορη πεδιάδα της Κώμης. Η πατατόπιτα λέγεται αλλιώς πατέ ή μπομπότα.

Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

«Ανάβανε τον φούρνο μία φορά την εβδομάδα για να φτιάξουν το ψωμί και σχεδόν όλες τις εποχές, ό,τι φαγητό και να είχαν, έβαζαν κι έψηναν και μια πατατόπιτα», θυμάται η Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου μαγείρισσα από την Τήνο που συναντήσαμε στο οδοιπορικό του «Γ» στις Κυκλάδες.

30' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: για ταψί 38 x 28 εκ., 8-10 μερίδες
  •  2,5 κιλά πατάτες, καλά πλυμένες, ολόκληρες με τη φλούδα τους
  •  2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα με το πιρούνι
  •  2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
  •  1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  λίγο ελαιόλαδο (περίπου 4-5 κουτ. σούπας)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για την πατατόπιτα, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα τις πατάτες, λίγο αλάτι και νερό τόσο που να τις καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Τις καθαρίζουμε και τις περνάμε από τον μύλο λαχανικών ή τις λιώνουμε με ένα πρες πουρέ.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε το ταψί.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Το αδειάζουμε στις λιωμένες πατάτες και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
  5. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε τον πουρέ στο λαδωμένο ταψί σε μία ισόπαχη στρώση.
  6. Με ένα πιρούνι σχεδιάζουμε στην επιφάνεια της πίτας τετράγωνα ή ρόμβους.
  7. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
  8. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

www.gastronomos.gr


Προβλήθηκε 155 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.