Η συνταγή της ημέρας: ''Πατάτες κοκκινιστές με ελιές, κάππαρη και φέτα''

Άρτος και Θεάματα 30 Μαρτίου 2023

Νόστιμο φαγητό κατσαρόλας με πατάτες μαγειρεμένες σε σάλτσα ντομάτας, με ελιές και κάππαρη. Η προσθήκη φέτας στο σερβίρισμα δίνει ακόμη πιο πλούσια γεύση στο φαγητό μας.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος ΔρακόπουλοςFood styling: Tina Webb

30' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 1⁄2 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτες)
  •  70 ml ελαιόλαδο
  •  2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  •  1 δαφνόφυλλο
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, χονδροκομμένες
  •  2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
  •  τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα, με το χυμό τους, χονδροκομμένα ή ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι
  •  1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη (ματσάκια ή γλαστράκια με ρίγανη βρίσκουμε πλέον στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και σε όλα τα φυτώρια). Εναλλακτικά, βάζουμε 1/2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  200 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, χονδροθρυμματισμένη
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε πατάτες κοκκινιστές με ελιές, κάππαρη και φέτα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη δάφνη, για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο και να ροδίσει.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις ελιές, την κάππαρη, το μαϊντανό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
  3. Ρίχνουμε και τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε, συνεχίζουμε το ανακάτεμα, για να αναμειχθούν τα υλικά, και προσθέτουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους, μαζί με 300 ml νερό.
  4. Μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να μαλακώσουν οι πατάτες. Αν ενδιάμεσα σωθούν τα υγρά και οι πατάτες δεν είναι έτοιμες, τότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  5. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, σκορπίζουμε το τυρί και αφήνουμε να μαγειρευτεί περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
  6. Σερβίρουμε τις πατάτες μαζί με λαχανοσαλάτα και ζεστό χωριάτικο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 70.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 331 φορές

Τα ζώδια την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή σύνοδος του Ήλιου με τον Πλούτωνα στον Υδροχόο είναι μια δυναμική και ισχυρή όψη που φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την ανάγκη για προσωπική και επαγγελματική μεταμόρφωση.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025: ''Ribollita, η φασολάδα της Τοσκάνης''

Το όνομά της σημαίνει «δύο φορές βρασμένη», μια που η χορταστική φασολάδα της Τοσκάνης, που έχει και πολλά λαχανικά, φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες και ζεσταίνεται ξανά και ξανά.

Τα ζώδια την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή όψη εξάγωνου του Ήλιου από τον Υδροχόο με τον Βόρειο Δεσμό από τον Κριό φέρνει στην επιφάνεια νέες ευκαιρίες για προσωπική και πνευματική εξέλιξη, ενισχύοντας τη διάθεσή μας για αλλαγές και προόδους στη ζωή μας.