Σε γλυκόξινη σάλτσα με άρωμα Ιαπωνίας μαρινάρουμε αυτά τα ζουμερά, μοσχαρίσια φιλετάκια. Σερβίρουμε με ρύζι γιασεμιού για ένα γρήγορο και πρωτότυπο βραδινό.
- 700 γρ. λωρίδες από μοσχάρι (από φιλέτο, κόντρα ή κιλότο) πάχους 1 εκ.
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 60 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 60 ml σάλτσα σόγιας
- 60 γρ. σάλτσα hoisin (γλυκοπικάντικη σάλτσα με σόγια, μπαχαρικά και καυτερές πιπεριές, που βρίσκουμε σε μπουκαλάκια ή βαζάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα με ασιατικά είδη)
- 60 ml μηλόξιδο
- Για να φτιάξουμε μοσχαρίσια φιλετάκια με ιαπωνική σάλτσα, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα βαθύ μπολ όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, ρίχνουμε τα φιλετάκια, τα γυρίζουμε να καλυφθούν καλά και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να μαριναριστούν.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Στεγνώνουμε καλά το κρέας από τη μαρινάδα (την οποία κρατάμε) και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει.
- Μεταφέρουμε τα φιλετάκια σε ένα σκεύος και αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι ή κατσαρόλα τη μαρινάδα και 50 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 4-5 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Ρίχνουμε τα φιλετάκια, ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν καλά από τη σάλτσα και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη ή μέχρι να ψηθούν όσο μας αρέσουν.
- Συνοδεύουμε τα φιλετάκια με ιαπωνική σάλτσα με ένα αφράτο ρύζι γιασεμιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 126.