Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 15 Νοεμβρίου 2024: ''Μπακλαβάς με λουκούμι τριαντάφυλλο''

Άρτος και Θεάματα 14 Νοεμβρίου 2024

Ένας εύκολος μπακλαβάς με φυστίκια, τριανταφυλλένια λουκούμια και συνδυασμό βουτύρων που κάνει το άρωμά του ακόμα πιο συναρπαστικό. Είναι μία από τις 67 συνταγές που θα βρείτε στο βιβλίο «Γλυκά ταψιού», αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή.

Δημήτρης Γιγίνης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

45' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45'

Υλικά - Τεμάχια: για ταψί 22-24 εκ.
Για τον μπακλαβά
  •  150 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  •  100 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (στο βάζο, για κουραμπιέδες)
  •  1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά ή φύλλα Βηρυτού
  •  250 γρ. ψίχα από κελυφωτά φυστίκια, ανάλατα
  •  200 γρ. λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο, κομμένα το καθένα στα τέσσερα
Για το σιρόπι
  •  600 γρ. ζάχαρη
  •  500 ml νερό
  •  3 φέτες λεμονιού
Διαδικασία
Μπακλαβάς
  1. Για να φτιάξουμε μπακλαβά με λουκούμι και τριαντάφυλλο, αρχικά λιώνουμε, σε μια μικρή κατσαρόλα, μαζί τα δύο είδη βουτύρου, σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην κάψουν.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Με το μείγμα βουτύρων αλείφουμε το εσωτερικό σε ένα στρογγυλό και βαθύ ταψάκι διαμέτρου 22-24 εκ.
  4. Στρώνουμε στο ταψάκι τα μισά φύλλα κρούστας ή Βηρυτού, ένα ένα, βουτυρώνουμε γενναιόδωρα το καθένα και αφήνουμε τις άκρες τους να εξέχουν από το σκεύος.
  5. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα κελυφωτά φυστίκια, μέχρι να ψιλοκοπούν, αλλά να μη γίνουν σκόνη.
  6. Τα αδειάζουμε σε μπολ.
  7. Προσθέτουμε τα λουκούμια και ανακατεύουμε καλά.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο ταψί, πάνω στα στρωμένα φύλλα.
  9. Καλύπτουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας ή Βηρυτού, βουτυρωμένα και αυτά γενναιόδωρα ένα ένα.
  10. Κόβουμε με ψαλίδι τα τμήματα των φύλλων που εξέχουν από το σκεύος.
  11. Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια του μπακλαβά, πιέζοντας με το πινέλο περιμετρικά τα φύλλα ώστε να χωθούν στα τοιχώματα του ταψιού και να σφραγίσουν τη γέμιση. Αν περισσέψει βούτυρο, περιχύνουμε την επιφάνεια.
  12. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 5-10 λεπτά ή μέχρι ο μπακλαβάς να κρυώσει και να στερεοποιηθεί το βούτυρο στην επιφάνειά του.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  14. Χαράσσουμε το γλυκό σε κομμάτια, χωρίς να το φτάσουμε μέχρι τον πάτο του ταψιού.
  15. Φουρνίζουμε σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι τα φύλλα να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Σιρόπι
  1. Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βάζουμε να ζεσταθούν όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τις φέτες λεμονιού.
  3. Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά και αμέσως τον περιχύνουμε αργά και σε δόσεις με το επίσης καυτό σιρόπι.
  4. Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει καλά για περίπου 1 ώρα και να απορροφήσει όλο το σιρόπι, προτού σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Γλυκά ταψιού».

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 87 φορές