Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024: ''Πένες στον φούρνο με έτοιμο πέστο και σαλάμι τσορίθο''

Άρτος και Θεάματα 11 Δεκεμβρίου 2024

Το λαχταριστό και κάπως παλιομοδίτικο «ψευτοσουφλέ» μεταμορφώνεται εύκολα και γρήγορα σε ένα γιορτινό  και πεντανόστιμο πιάτο.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

10' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 35'

 Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  500 γρ. πένες
  •  100 γρ. σαλάμι τύπου τσορίθο, κατά προτίμηση ελληνικό (π.χ. Δράμας), σε λεπτές φέτες
  •  300 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  250 γρ. έτοιμο πέστο βασιλικού από βαζάκι
  •  3 κουτ. σούπας σπασμένη ψίχα από φιστίκια Αιγίνης
  •  100 γρ. παρμεζάνα (ή πεκορίνο Αμφιλοχίας), τριμμένη
  •  150 γρ. μοτσαρέλα νωπή, κατά προτίμηση Κερκίνης, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  •  αλάτι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τις πένες στον φούρνο με έτοιμο πέστο και σαλάμι τσορίθο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στην ίδια (άδεια πλέον) κατσαρόλα καβουρδίζουμε το σαλάμι σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει και να βγάλει το λίπος του.
  5. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Ρίχνουμε το πέστο και ανακατεύουμε καλά.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα σε μέτριο, βαθύ πυρίμαχο ταψί και σκορπίζουμε τα φιστίκια Αιγίνης.
  8. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα δύο τυριά, τα σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 214.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 461 φορές

Τα ζώδια την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή σύνοδος του Ήλιου με τον Πλούτωνα στον Υδροχόο είναι μια δυναμική και ισχυρή όψη που φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την ανάγκη για προσωπική και επαγγελματική μεταμόρφωση.

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025: ''Ribollita, η φασολάδα της Τοσκάνης''

Το όνομά της σημαίνει «δύο φορές βρασμένη», μια που η χορταστική φασολάδα της Τοσκάνης, που έχει και πολλά λαχανικά, φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες και ζεσταίνεται ξανά και ξανά.

Τα ζώδια την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή όψη εξάγωνου του Ήλιου από τον Υδροχόο με τον Βόρειο Δεσμό από τον Κριό φέρνει στην επιφάνεια νέες ευκαιρίες για προσωπική και πνευματική εξέλιξη, ενισχύοντας τη διάθεσή μας για αλλαγές και προόδους στη ζωή μας.