Η συνταγή της ημέρας: ''Παραδοσιακά μελομακάρονα της γιαγιάς''

Άρτος και Θεάματα 30 Νοεμβρίου 2023

Μία υπέροχη συνταγή για να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά παραδοσιακά μελομακάρονα της γιαγιάς.

Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φούτσα


30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά - Κομμάτια: 50-60
  •  3 κούπες ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  •  1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
  •   1 κούπα ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  •  1/2 κούπα κονιάκ ή ρακή
  •  1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  •  3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1 κουτ. γλυκού σόδα
  •  9 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σιρόπι
  •  1½ κούπα νερό
  •  1½ κούπα μέλι
  •  2 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
Πασπάλισμα
  •  1½ κούπα καρυδόψιχα,ψιλοκομμένη
  •  1/2 κούπα σουσάμι, καβουρδισμένο
  •   1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  •   1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
  •  2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
Διαδικασία
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Σιρόπι
  1. Βράζουμε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα για 5 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Αφήνουμε να κρυώσει.
 Μελομακάρονα
  1. Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ποτό και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  2. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη σόδα και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά και για λίγη ώρα, μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι.
  3. Παίρνουμε μία γενναιόδωρη κουταλιά ζύμης και την πλάθουμε σε σχήμα οβάλ.
  4. Τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  5. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι και τα βυθίζουμε για 3 λεπτά.
  7. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα.
Πασπάλισμα
  1. Αλέθουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά και πασπαλίζουμε με το μείγμα τα μελομακάρονα στην επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 700 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.