Μία υπέροχη συνταγή για να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά παραδοσιακά μελομακάρονα της γιαγιάς.
- 3 κούπες ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/2 κούπα κονιάκ ή ρακή
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 9 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ κούπα νερό
- 1½ κούπα μέλι
- 2 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1½ κούπα καρυδόψιχα,ψιλοκομμένη
- 1/2 κούπα σουσάμι, καβουρδισμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- 2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Βράζουμε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα για 5 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ποτό και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη σόδα και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά και για λίγη ώρα, μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι.
- Παίρνουμε μία γενναιόδωρη κουταλιά ζύμης και την πλάθουμε σε σχήμα οβάλ.
- Τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι και τα βυθίζουμε για 3 λεπτά.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε πιατέλα.
- Αλέθουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά και πασπαλίζουμε με το μείγμα τα μελομακάρονα στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.