Η συνταγή της ημέρας: Πανεύκολο κοτόπουλο ''παϊδάκια'' στον φούρνο

Άρτος και Θεάματα 20 Μαρτίου 2024

Με δύο κινήσεις έχουμε φαγητό. Ανακατεύουμε και ψήνουμε. Αν θέλουμε, φτιάχνουμε χωριστά πατάτες κομμένες σαν τηγανητές, αλλά ψητές στον φούρνο, που θα ψηθούν ταυτόχρονα με τα παϊδάκια.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλαϊκος - Food styling: Αντώνης Καβούρης


10' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά - Μερίδες: 4-5
  •  1 κοτόπουλο, κομμένο σε παϊδάκια (ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κόψει)
  •  2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  •  1 κουτ. σούπας αλάτι
  •  1/2 κουτ. σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  •  3 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς κοπανισμένο
  •  1/4 φλιτζ. τσαγιού (50 ml) ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
  •  λεμόνι, μουστάρδα και ρίγανη
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο «παϊδάκια» στον φούρνο, ξεκινάμε ανοίγοντας τη χασαπόκολλα με το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Στο τέλος περιχύνουμε με το μισό από το μετρημένο ελαιόλαδο και κάνουμε μασάζ σε όλα τα κομμάτια, χρησιμοποιώντας γάντια μιας χρήσης, αλλιώς πλένουμε έπειτα σχολαστικά τα χέρια μας με σαπουνόνερο και λίγο ξίδι.
  3. Αν δεν τα ψήσουμε αμέσως, τα ξανατυλίγουμε με τη χασαπόκολλα και τα αφήνουμε στο ψυγείο (διατηρούνται μέχρι 12 ώρες το πολύ).
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200°C στη λειτουργία του αέρα. Καλύπτουμε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε πάνω το κοτόπουλο σε μία στρώση. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά.
  5. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και, αν έχουμε ψιλό τρίφτη, τρίβουμε από πάνω και λίγο ξύσμα λεμονιού και στύβουμε και λίγο λεμόνι.
Μυστικά

Ιδέα για συνοδευτικό Πατάτες σαν τηγανητές, αλλά στον φούρνο! Μπορούμε να ψήσουμε ταυτόχρονα με το κοτόπουλο, σε άλλο ταψί και στη λειτουργία του αέρα, 800 γρ. πατάτες, που θα κόψουμε σαν τηγανητές και θα ανακατέψουμε με 60 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού αλάτι και 1 κουτ. σούπας πάπρικα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 808 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.