Μια πανεύκολη και νόστιμη μακαρονάδα με τόνο και κόκκινη σάλτσα, που όλοι μπορούν να φτιάξουν, έτοιμη σε περίπου μισή ώρα.
- 400 γρ. ζυμαρικά πένες
- 700 γρ. ντομάτες, ξεσποριασμένες και τριμμένες στον χοντρό τρίφτη ή 1 κονσέρβα ντοματάκια, χτυπημένα ελαφρώς στο μούλτι με 200 ml νερό
- 400 γρ. τόνος κονσέρβας, διατηρημένος σε λάδι
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2-3 κουτ. σούπας κάππαρη ή μερικές ελιές, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος ή ρίγανη
- 6 κλαράκια μαϊντανός, ψιλοκομμένος + λίγος ακόμα για το σερβίρισμα
- 60 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα
- Για να φτιάξουμε φοιτητική μακαρονάδα με τόνο, ξεκινάμε βάζοντας την ντομάτα σε μια κατσαρόλα και τη σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, να δέσει ελαφρώς (αν χρησιμοποιήσουμε ντομάτα κονσέρβας, θα τη βράσουμε τον μισό χρόνο). Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Όση ώρα βράζει η σάλτσα, βράζουμε τις πένες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τις πένες. Τις βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφουν οι οδηγίες του πακέτου. Τις σουρώνουμε, αλλά κρατάμε λίγο νερό από αυτό όπου τις βράσαμε.
- Επιστρέφουμε την άδεια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μισό ελαιόλαδο και το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να ροδίσει απαλά.
- Προσθέτουμε τη βρασμένη ντομάτα και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε.
- Έπειτα, θρυμματίζουμε από πάνω τον τόνο, προσθέτοντας και το λάδι από την κονσέρβα, και ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο ή τη ρίγανη και την κάππαρη ή τις ελιές.
- Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά στη φωτιά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
- Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα μαϊντανό, λίγο ωμό ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.