Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας, είναι κάτι ανάμεσα σε βραστό και μαγειρευτό. Νόστιμο, χορταστικό, πικάντικο, είναι από εκείνα τα φαγητά που δρουν ιδιαίτερα καταπραϋντικά.
- 500 γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι, κομμένο σε μέτριους κύβους
- 100 ml ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 2 κιτρινόφλουδα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2-3 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- 200 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
- 3 μέτριες πατάτες, σε κύβους
- 3 καρότα, σε μέτριες φέτες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά), για το σερβίρισμα
- λίγο ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
- Για να φτιάξουμε το ουγγαρέζικο γκούλας, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το κρέας και το σοτάρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα, στο μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε μπολ.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το μπέικον και το σκόρδο για 4 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί.
- Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα, για να ξεκολλήσουν τυχόν καμένα υπολείμματα, και ρίχνουμε τα ντοματάκια, τη δάφνη, τις πάπρικες και το κρέας, μαζί με το ζουμί του μπολ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον ζωμό.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση, ξαφρίζοντας για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες, μέχρι το κρέας να έχει μαλακώσει αρκετά.
- Τότε προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι το κρέας να είναι πλέον πολύ τρυφερό και να έχουν μαλακώσει τα λαχανικά. Αν ο ζωμός έχει μειωθεί αρκετά, ρίχνουμε καυτό νερό – το φαγητό πρέπει να είναι σούπα, όχι απλώς σαλτσάτο.
- Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο καυτερό μπούκοβο. Συνοδεύουμε του ουγγαρέζικο γκούλας με χωριάτικο ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 202.