Η συνταγή της ημέρας: ''Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα''

Άρτος και Θεάματα 01 Σεπτεμβρίου 2023

Η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα συνδυάζει το ταπεινό κρεμμύδι -που όταν ψήνεται αποκτά μοναδική γλύκα- με το παραδοσιακό τυρί του νησιού, την τυροβολιά.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

Με την τυροβολιά, εκτός από κρεμμυδόπιτα, κάνουν και ραφιόλια (τηγανητά τυροπιτάκια, γλυκά), τσιμπητές γλυκές τυρόπιτες αλλά και μελόπιτα. Αν βρείτε και μποράντζα, το φυτό με τα μοναδικά μοβ ανθάκια και τη δροσερή γεύση που μοιάζει με του αγγουριού, προσθέστε τη στη γέμιση.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά - Τεμάχια: για ταψί διαμέτρου 38-40 εκ.
Για τη ζύμη
  •  750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  15 γρ. μαγιά νωπή, θρυμματισμένη
  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  300 ml χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
  •  1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου ή μυζήθρα ή ξινομυζήθρα
  •  4 αυγά
  •  80 ml γάλα πλήρες
  •  1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  λίγο ελαιόλαδο, για το ταψί
Διαδικασία
Ζύμη
  1. Για τη ζύμη της μυκονιάτικης κρεμμυδόπιτας, σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τα 100 ml από χλιαρό νερό και θρυμματίζουμε τη μαγιά.
  2. Ανακατεύουμε με πιρούνι και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια του νερού.
  3. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, κάνουμε στη μέση του μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το μείγμα μαγιάς.
  4. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό, ζυμώνοντας με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα μαλακό, ελαστικό ζυμάρι (ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το νερό).
  5. Το αφήνουμε κατά μέρος να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα.
Γέμιση
  1. Για τη γέμιση της κρεμμυδόπιτας, σε βαθύ μπολ βάζουμε τα κρεμμυδάκια, τα σέσκουλα (ή σπανάκι), τα αλατίζουμε, τα τρίβουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε να μαραθούν για περίπου 30 λεπτά, να χάσουν τον όγκο τους.
  2. Τα στύβουμε με τα χέρια μας, τα βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Πίτα
  1. Για τη κρεμμυδόπιτα, χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  2. Ανοίγουμε το καθένα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τον πλάστη, σε λεπτό φύλλο με πάχος όχι μεγαλύτερο από 1/2 εκ.
  3. Το ένα φύλλο θα πρέπει να έχει διάμετρο μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού, ενώ το άλλο φύλλο ίση.
  4. Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 εκ. και στρώνουμε εκεί το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε οι άκρες του να εξέχουν από τα τοιχώματα.
  5. Αδειάζουμε στο ταψί τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.
  6. Σκεπάζουμε με το δεύτερο, μικρότερο φύλλο, το λαδώνουμε καλά, το χαράζουμε σε καρεδάκια και τρυπάμε το καθένα 2-3 φορές με πιρούνι.
  7. Ψήνουμε την κρεμμυδόπιτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρουμε τη μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 629 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024: ''Κρεμμυδόπιτα με σταφίδες και κύμινο''

Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για τέσσερα φύλλα να ετοιμάσουμε την πίτα με δύο μεγάλα φύλλα βεροιώτικα (πολύ μεγάλα και λεπτά, κόβονται ακτινωτά και τα κομμάτια τους διπλώνονται όλα μαζί στο κέντρο).