Η συνταγή της ημέρας: ''Μύδια στο κουρκούτι''

Άρτος και Θεάματα 09 Αυγούστου 2023

Τα μύδια βουτάνε σ’ ένα ιδιαίτερο κουρκούτι με τσίπουρο, μπίρα και σόδα και βγαίνουν από το τηγάνι αφράτα, με τραγανή κρούστα – θαυμάσιος μεζές για ούζο ή τσίπουρο.

Αστέριος Κουστούδης

Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή


20' προετοιμασία
10' τηγάνισμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  500 γρ. μύδια ψίχα (ξεπαγωμένα, αν επιλέξουμε κατεψυγμένα)
  •  500 ml ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
  •  500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  500 γρ. ρυζάλευρο (όχι τη βρεφική τροφή – το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά ή έθνικ τρόφιμα)
  •  20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1 κουτάκι (330 ml) σόδα αναψυκτικό
  •  20 ml τσίπουρο
  •  1 κουτάκι (330 ml) μπίρα
  •  40 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Πανάρισμα
  1. Για να φτιάξουμε μύδια στο κουρκούτι, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, τα δύο άλευρα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά τη σόδα, το τσίπουρο, την μπίρα και το λάδι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε έναν μέτριο χυλό.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, για να κρυώσει πολύ καλά.
Μύδια
  1. Σκουπίζουμε καλά τα μύδια για να στεγνώσουν και τα πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Φέρνουμε κοντά μας τα μύδια και το παγωμένο κουρκούτι.
  4. Μόλις το λάδι κάψει καλά, βουτάμε τα μύδια λίγα λίγα στο κουρκούτι, αφήνουμε να στάξει η περίσσεια και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
  5. Τηγανίζουμε κάθε δόση για 2-3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μια έντονα ρόδινη κρούστα.
  6. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  7. Σερβίρουμε, τα μύδια στο κουρκούτι, αμέσως.
Μυστικά

Ιδανικό συνοδευτικό για τα τραγανά αυτά μύδια είναι μια ωραία σαλάτα που θα φτιάξουμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ 250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας κρίταμο τουρσί, ξεπλυμένο και στραγγισμένο, 60 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στο σερβίρισμα θρυμματίζουμε πάνω από τη σαλάτα 150 γρ. νωπή μυζήθρα ή ανθότυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 634 φορές