Τα μύδια βουτάνε σ’ ένα ιδιαίτερο κουρκούτι με τσίπουρο, μπίρα και σόδα και βγαίνουν από το τηγάνι αφράτα, με τραγανή κρούστα – θαυμάσιος μεζές για ούζο ή τσίπουρο.
- 500 γρ. μύδια ψίχα (ξεπαγωμένα, αν επιλέξουμε κατεψυγμένα)
- 500 ml ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 γρ. ρυζάλευρο (όχι τη βρεφική τροφή – το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά ή έθνικ τρόφιμα)
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτάκι (330 ml) σόδα αναψυκτικό
- 20 ml τσίπουρο
- 1 κουτάκι (330 ml) μπίρα
- 40 ml ελαιόλαδο
- Για να φτιάξουμε μύδια στο κουρκούτι, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, τα δύο άλευρα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Προσθέτουμε σταδιακά τη σόδα, το τσίπουρο, την μπίρα και το λάδι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε έναν μέτριο χυλό.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, για να κρυώσει πολύ καλά.
- Σκουπίζουμε καλά τα μύδια για να στεγνώσουν και τα πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Φέρνουμε κοντά μας τα μύδια και το παγωμένο κουρκούτι.
- Μόλις το λάδι κάψει καλά, βουτάμε τα μύδια λίγα λίγα στο κουρκούτι, αφήνουμε να στάξει η περίσσεια και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε κάθε δόση για 2-3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μια έντονα ρόδινη κρούστα.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Σερβίρουμε, τα μύδια στο κουρκούτι, αμέσως.
Ιδανικό συνοδευτικό για τα τραγανά αυτά μύδια είναι μια ωραία σαλάτα που θα φτιάξουμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ 250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας κρίταμο τουρσί, ξεπλυμένο και στραγγισμένο, 60 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στο σερβίρισμα θρυμματίζουμε πάνω από τη σαλάτα 150 γρ. νωπή μυζήθρα ή ανθότυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.