Το μπουμπάρι είναι ένας «αρρενωπός» μεζές με εντόσθια, που συνηθίζεται από τους Βολιώτες, κυρίως τον χειμώνα και στις γιορτές των Χριστούγεννων και του Πάσχα.
Η Σούλα Μπουγλού είναι μια καλομαγείρισσα με καταγωγή από την Τσαγκαράδα.
- 1 έντερο χοντρό, κατσικίσιο, πλυμένο καλά μέσα και έξω*, 1 καρδιά και 1 πνευμόνι κατσικίσιο (παραγγέλνουμε εγκαίρως στον κρεοπώλη)
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 140 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 1 φλιτζάνι νερό
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2-3 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- Για να φτιάξουμε μπουμπάρι: γιορτινό βολιώτικο μεζέ, χοντροκόβουμε στον πολυκόφτη ή με ένα κοφτερό μαχαίρι την καρδιά και το πνευμόνι.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την καρδιά και το πνευμόνι μαζί με τον κιμά για περίπου 10 λεπτά, να αλλάξουν χρώμα, να εξατμιστούν τα υγρά και να καβουρδιστούν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το ρύζι και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Δένουμε προσεκτικά τη μία άκρη του εντέρου σε κόμπο. Κρατάμε με τα δάχτυλά μας ανοιχτό το στόμιο από την άλλη πλευρά και με ένα κουτάλι ξεκινάμε να γεμίζουμε το έντερο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χωνί, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε να μη σχιστεί το έντερο. Βάζουμε αργά αργά όλη τη γέμιση στο έντερο και κλείνουμε και από την άλλη πλευρά με κόμπο.
- Δεν πρέπει να γεμίσουμε πολύ το έντερο, γιατί το ρύζι στο ψήσιμο θα φουσκώσει και μπορεί να σκιστεί το έντερο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα ταψί ή σε μια γάστρα βάζουμε το μπουμπάρι και απλώνουμε γύρω του τις πατάτες.
- Περιχύνουμε με τον αραιωμένο πελτέ, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
- Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.