Η συνταγή της ημέρας: ''Μπαλότια ή νεροχυλοπίτες με ντομάτα και σκόρδο''

Άρτος και Θεάματα 14 Αυγούστου 2024

Γρήγορα, εύκολα και χορταστικά αυτά τα χειροποίητα ζυμαρικά με σκόρδο και ντοματένια σάλτσα από την Ανάφη.

Μαργαρίτα Καλογεροπούλου

Φωτογραφία: Άγγελος Ρέντουλας

«Αυτό ήταν το πρόχειρο φαγητό της αγρότισσας, η οποία, μετά τις πολλές ώρες εργασίας στη γη, έπρεπε να φτιάξει κάτι γρήγορο και χορταστικό. Τα μακαρόνια αυτά τα λέμε μπαλότια ή και νεροχυλοπίτες (με άλλο σχήμα), γιατί περιέχουν μόνο αλεύρι και νερό. Σκορδομακάρονα τα κάνουμε το καλοκαίρι, που έχει φρέσκες ντομάτες», εξηγεί η κ.Μαργαρίτα, δεινή μαγείρισσα, που έχει την ομώνυμη ταβέρνα στο Κλεισίδι.

1 ώρα προετοιμασία
10' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά - Βάρος: για 1 κιλό αλεύρι
  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  περίπου 500-600 ml νερό
  •  3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες στο μούλτι
  •  3 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
  •  1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  ψιλοκομμένος βασιλικός, για το σερβίρισμα
  •  τριμμένη μυζήθρα, για το σερβίρισμα
  •  αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα μπαλότια ή νεροχυλοπίτες, πρώτα βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε αλάτι και αρχικά 500 ml νερό και ζυμώνουμε επίμονα μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία, σφιχτή ζύμη. Δεν θέλουμε να γίνει πολύ μαλακή, γιατί δεν θα ανοίγει. Αν παραείναι σφιχτό το ζυμάρι και μας ταλαιπωρεί, προσθέτουμε σιγά σιγά κι άλλο λίγο νερό.
  2. Κόβουμε το ζυμάρι σε μπάλες και ανοίγουμε καθεμία σε αλευρωμένο πάγκο με τον πλάστη σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε.
  3. Μετά κόβουμε μακριές λωρίδες πάχους περίπου 3-4 εκ., που και αυτές τις κόβουμε σε τετράγωνα 3-4 εκ.
  4. Παίρνουμε δύο αντικριστές άκρες κάθε τετραγώνου και τις ενώνουμε πιέζοντάς τες να σχηματιστεί ένα μαντιλάκι.
  5. Με αυτό το σχήμα τα ζυμαρικά συγκρατούν πιο καλά τη σάλτσα. Για να επισπεύσουμε τη διαδικασία, μπορούμε να τα αφήσουμε απλά τετράγωνα.
  6. Κάθε κομμάτι ζυμαρικού που φτιάχνουμε το βάζουμε σε ταψί στρωμένο με πανί.
  7. Μόλις τελειώσουμε, αφήνουμε τα ζυμαρικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για λίγη ώρα, ώστε να στεγνώσουν λίγο για να μπορέσουμε μετά να τα πιάσουμε χωρίς να τσαλακωθούν.
  8. Βράζουμε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε σε δόσεις τα ζυμαρικά. Τα βράζουμε για 4-5 λεπτά το πολύ.
  9. Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα.
  10. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και βράζουμε χωρίς να σκεπάσουμε το σκεύος για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να πιει η ντομάτα τα περισσότερα υγρά της.
  11. Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα στη σάλτσα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  12. Τα σερβίρουμε ζεστά με λίγο ωμό λάδι, τυρί τριμμένο και βασιλικό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 748 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.