Η συνταγή της ημέρας: ''Μπακαλιάρος με μελωμένα κρεμμύδια και σταφίδες στον φούρνο''

Άρτος και Θεάματα 21 Μαρτίου 2024

Ξεφεύγουμε από τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά και φτιάχνουμε ένα πιάτο φίνο και ιδιαίτερο που συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι με κουρκουμά, κουκουνάρι και δυόσμο.

Περικλής Κοσκινάς

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


45' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαλμυρισμένο* και κομμένο σε 6 κομμάτια
  •  1½ κιλό ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  •  1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  •  4 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
  •  1 δαφνόφυλλο
  •  50 γρ. κορινθιακές σταφίδες
  •  100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα του σκεύους
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τον μπακαλιάρο με μελωμένα κρεμμύδια και σταφίδες στον φούρνο, για να φτιάξουμε το μπακαλιάρο με μελωμένα κρεμμύδια και σταφίδες στο φούρνο, ξεκινάμε και σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  3. Προσθέτουμε την ντομάτα, το δαφνόφυλλο, τη σταφίδα και αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ, γιατί ο μπακαλιάρος ενδέχεται, παρά το ξαλμύρισμα, να είναι αρκετά αρμυρός) και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (ιδανικά να χωράει τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μία στρώση).
  5. Απλώνουμε στο ταψί τον μπακαλιάρο και περιχύνουμε ομοιόμορφα με τη σάλτσα με τα κρεμμύδια.
  6. Αφαιρούμε και πετάμε τη δάφνη και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι και να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού. Σερβίρουμε το ψάρι, προσεκτικά για να μη σπάσει, με την κρεμμυδάτη σάλτσα και το ρύζι.
Μυστικά

* Κάντε καλό ξαλμύρισμα στον παστό μπακαλιάρο ακολουθώντας τις οδηγίες που μάθαμε από τη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου και μοιραζόμαστε μαζί σας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 107.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 888 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.