Το σουμάκ κι η πάπρικα δίνουν πικάντικο χαρακτήρα σ΄ αυτά τα μοσχαρίσια σουβλάκια που μπορούμε να τα σερβίρουμε με μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού και αφράτο ρύζι.
- 900 γρ. μοσχαρίσιο κιλότο, κομμένο σε λεπτές και μακριές λωρίδες (περίπου όπως το μπέικον)
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- ο χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας σουμάκ
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
- τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 300 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό, ανακατεμένο με 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες + 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- Για να φτιάξουμε τα σουβλάκια με πάπρικα, ξεκινάμε από τη μαρινάδα και σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά της.
- Ρίχνουμε το κρέας και το ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί καλά.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστεί.
- Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, το σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας και το περνάμε σε 8 μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα καλαμάκια, μοιράζοντάς το ισόποσα.
- Είτε τα ψήσουμε στα κάρβουνα είτε σε ψησταριά υγραερίου, πρέπει η φωτιά να είναι μέτρια προς δυνατή.
- Κάνουμε τακτικά γυρίσματα.
- Χρειάστηκαν – τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου (18,7 KW)– 15 λεπτά με τακτικά γυρίσματα.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο.
- Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο με την πάπρικα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει.
- Σερβίρουμε τα σουβλάκια σε πιατέλα, περιχύνουμε με το βούτυρο και σκορπίζουμε το μπούκοβο.
- Συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού και αφράτο λευκό ρύζι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 118.