Η συνταγή της ημέρας: ''Μοσχάρι με μπάμιες και μελωμένα ντοματίνια στην κατσαρόλα''

Άρτος και Θεάματα 15 Ιουλίου 2023

Λαχταριστό μοσχάρι με μπάμιες στην κατσαρόλα. Αφήστε το να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά και θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη

Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης - Food styling: Ηλίας Δερμιτζόγλου


30' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό μοσχάρι, ελιά, κομμένο σε κύβους των 4 εκ.
  •  750 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
  •  2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  •  4 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
  •  20 ντοματάκια ολόκληρα, καλά πλυμένα
  •  2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
  •  400 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό
  •  2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για το μοσχαράκι με μπάμιες και μελωμένα ντοματίνια, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις μπάμιες για περίπου 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. (Το ζεμάτισμα το κάνουμε για να περιορίσουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες κατά το μαγείρεμα.)
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τα 100 ml από το λάδι και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε την ντομάτα, το ζωμό ή το νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.
  5. Προσθέτουμε τις μπάμιες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν και να μαλακώσει καλά το κρέας.
  6. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ντοματίνια με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
  7. Τα ρίχνουμε στο μοσχαράκι με τις μπάμιες, σκορπίζουμε το δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 125.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 692 φορές