Λαχταριστό μοσχάρι με μπάμιες στην κατσαρόλα. Αφήστε το να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά και θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
- 1 κιλό μοσχάρι, ελιά, κομμένο σε κύβους των 4 εκ.
- 750 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
- 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
- 20 ντοματάκια ολόκληρα, καλά πλυμένα
- 2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
- 400 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό
- 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για το μοσχαράκι με μπάμιες και μελωμένα ντοματίνια, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις μπάμιες για περίπου 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. (Το ζεμάτισμα το κάνουμε για να περιορίσουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες κατά το μαγείρεμα.)
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τα 100 ml από το λάδι και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, το ζωμό ή το νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.
- Προσθέτουμε τις μπάμιες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν και να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ντοματίνια με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
- Τα ρίχνουμε στο μοσχαράκι με τις μπάμιες, σκορπίζουμε το δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 125.