Η συνταγή της ημέρας: ''Μοσχάρι με μπάμιες και μελωμένα ντοματίνια στην κατσαρόλα''

Άρτος και Θεάματα 15 Ιουλίου 2023

Λαχταριστό μοσχάρι με μπάμιες στην κατσαρόλα. Αφήστε το να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά και θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη

Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης - Food styling: Ηλίας Δερμιτζόγλου


30' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό μοσχάρι, ελιά, κομμένο σε κύβους των 4 εκ.
  •  750 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
  •  2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  •  4 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
  •  20 ντοματάκια ολόκληρα, καλά πλυμένα
  •  2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
  •  400 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό
  •  2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Για το μοσχαράκι με μπάμιες και μελωμένα ντοματίνια, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις μπάμιες για περίπου 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. (Το ζεμάτισμα το κάνουμε για να περιορίσουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες κατά το μαγείρεμα.)
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τα 100 ml από το λάδι και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε την ντομάτα, το ζωμό ή το νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.
  5. Προσθέτουμε τις μπάμιες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν και να μαλακώσει καλά το κρέας.
  6. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ντοματίνια με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
  7. Τα ρίχνουμε στο μοσχαράκι με τις μπάμιες, σκορπίζουμε το δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 125.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 765 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025: ''Ribollita, η φασολάδα της Τοσκάνης''

Το όνομά της σημαίνει «δύο φορές βρασμένη», μια που η χορταστική φασολάδα της Τοσκάνης, που έχει και πολλά λαχανικά, φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες και ζεσταίνεται ξανά και ξανά.

Τα ζώδια την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Η σημερινή όψη εξάγωνου του Ήλιου από τον Υδροχόο με τον Βόρειο Δεσμό από τον Κριό φέρνει στην επιφάνεια νέες ευκαιρίες για προσωπική και πνευματική εξέλιξη, ενισχύοντας τη διάθεσή μας για αλλαγές και προόδους στη ζωή μας.

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025: ''Κεμπάπια Φλώρινας''

Τα φλωρινιώτικα κεμπάπια, που δεν λέγονται, ούτε και είναι, σουτζουκάκια, είναι αυστηρά μεζές και όχι κυρίως πιάτο. Τα σερβίρουν πάντα με κρεμμύδι ξερό, λεπτοκομμένο, πολύ μπούκοβο, μαϊντανό και μουστάρδα.