Η συνταγή της ημέρας: ''Μελιτζανοσαλάτα με κοκκάρια ψητά, ξηρούς καρπούς και μυρωδικά''

Άρτος και Θεάματα 17 Αυγούστου 2024

Μελιτζανοσαλάτα δεν είναι μόνο μία. Ευτυχώς! Τι θα λέγατε για μια εκδοχή με ψητά κοκκάρια, κάσιους, αμύγδαλα, μπόλικα μυρωδικά και σπιρτάδα από σκόρδο και τζίντζερ; Εμείς ψηφίζουμε ναι!

Κώστας Παρδάλης

Φωτογραφία: Δανάη Ίσαρη


45' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  5 μελιτζάνες φλάσκες
  •  250 γρ. μικρά κρεμμύδια (κοκκάρια) για στιφάδο 
  •  200 γρ. κάσιους, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
  •  200 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
  •  1 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος
  •  1 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
  •  2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  •  50 γρ. φρέσκο τζίντζερ, χοντροκομμένο
  •  1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  •  χυμός από 4 λάιμ
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Μελιτζάνες
  1. Για να φτιάξουμε την μελιτζανοσαλάτα με κοκκάρια ξεκινάμε κόβοντας τις «μυτερές» άκρες από το κοτσάνι κάθε μελιτζάνας, ώστε να μην εξέχουν.
  2. Ανάβουμε το γκαζάκι του σπιτιού μας και κρατάμε τη μελιτζάνα ακριβώς πάνω από τη φλόγα.
  3. Την αφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά μέχρι να μαυρίσει και η φλούδα να ξεραθεί σαν χαρτί και να σκάσει σε σημεία. Σε δυνατή φωτιά αυτό θα συμβεί περίπου σε 4 λεπτά.
  4. Τη γυρίζουμε με μια λαβίδα και την αφήνουμε να ψηθεί άλλο τόσο από την άλλη πλευρά. Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε σε ένα ταψί.
  5. Ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  6. Παίρνουμε μία μία τις μελιτζάνες και, κρατώντας τες από το κοτσάνι τους πάνω από το μεγάλο μπολ, τις ξεφλουδίζουμε με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, ξεκινώντας από το κοτσάνι τους προς τα κάτω.
  7. Σκοπός μας είναι να αφαιρέσουμε τη φλούδα αλλά και τα μαυρισμένα κομμάτια σάρκας, όπου υπάρχουν.
  8. Τις βάζουμε σε ξύλο κοπής και αφαιρούμε τα σπόρια.
  9. Τις χοντροκόβουμε, τις απλώνουμε σε πιατέλα, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με τον χυμό λάιμ.
  10. Τις αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να τις χρειαστούμε.
Κοκκάρια
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Κόβουμε το πάνω μέρος από τα κοκκάρια, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο (όλα μαζί) και τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Τα ξεφουρνίζουμε.
  3. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και πιέζουμε κάθε κοκκάρι με τα δάχτυλά μας για να βγει η ψημένη σάρκα τους. Τα απλώνουμε πάνω στις μελιτζάνες.
Μυρωδικά
  1. Στον πολυκόφτη που διαθέτουμε χτυπάμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το σκόρδο, το τζίντζερ, το τσίλι και το λάδι μέχρι να ψιλοκοπούν. Δεν θέλουμε να γίνουν πολτός.
  2. Αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανα- κατεύουμε με ένα κουτάλι.
  3. Σκορπίζουμε τη σάλτσα με τα μυρωδικά πάνω στα κοκκάρια και στις μελιτζάνες και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 415 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.