Η συνταγή της ημέρας: ''Μαυρομάτικα φασόλια πιάζ με γαύρο και ψητά ντοματίνια''

Άρτος και Θεάματα 19 Ιουλίου 2024

Καλοκαιρινό πιάτο με όσπρια και αλμυρό ψαράκι.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


10' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  1 καρότο, καθαρισμένο
  •  1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  •  300 γρ. ντοματίνια, καλά πλυμένα
  •  3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  16 φιλέτα γαύρου μαρινάτου (σε βαζάκια στο σούπερ μάρκετ) ή 1 κονσέρβα σαρδέλες στο λάδι (στραγγισμένες) ή 1 κονσέρβα καλαμαράκια στο χυμό τους, σε ροδέλες
  •  τα φύλλα από 3 - 4 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  •  80 ml ελαιόλαδo + επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα μαυρομάτικα φασόλια πιάζ με γαύρο και ψητά ντοματίνια, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μικρό ταψί.
  2. Απλώνουμε τα ντοματίνια, τα αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ζαρώσουν και να σκάσει σε σημεία η φλούδα τους.
  3. Παράλληλα, βράζουμε τα φασόλια με τη δάφνη και το καρότο σε δυνατή φωτιά για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Στραγγίζουμε, αφαιρούμε το καρότο και τη δάφνη και αδειάζουμε τα φασόλια σε μπολ.
  5. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, αλατοπίπερο, τη ρίγανη, το λεμόνι, το λάδι και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  6. Απλώνουμε ομοιόμορφα το γαύρο ή τις σαρδέλες και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 136.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 474 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.