Καλοκαιρινό πιάτο με όσπρια και αλμυρό ψαράκι.
- 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 καρότο, καθαρισμένο
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 300 γρ. ντοματίνια, καλά πλυμένα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 16 φιλέτα γαύρου μαρινάτου (σε βαζάκια στο σούπερ μάρκετ) ή 1 κονσέρβα σαρδέλες στο λάδι (στραγγισμένες) ή 1 κονσέρβα καλαμαράκια στο χυμό τους, σε ροδέλες
- τα φύλλα από 3 - 4 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 80 ml ελαιόλαδo + επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε τα μαυρομάτικα φασόλια πιάζ με γαύρο και ψητά ντοματίνια, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μικρό ταψί.
- Απλώνουμε τα ντοματίνια, τα αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ζαρώσουν και να σκάσει σε σημεία η φλούδα τους.
- Παράλληλα, βράζουμε τα φασόλια με τη δάφνη και το καρότο σε δυνατή φωτιά για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Στραγγίζουμε, αφαιρούμε το καρότο και τη δάφνη και αδειάζουμε τα φασόλια σε μπολ.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, αλατοπίπερο, τη ρίγανη, το λεμόνι, το λάδι και το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα το γαύρο ή τις σαρδέλες και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 136.