Η συνταγή της ημέρας: ''Ματσάτα με κόκορα κοκκινιστό από τη Φολέγανδρο''

Άρτος και Θεάματα 09 Ιουλίου 2024

Ταξιδέψαμε στη Φολέγανδρο και τρυπώσαμε στην κουζίνα της κ. Ρηνιώς Δεκαβάλλα, της Χωραΐτισσας που φτιάχνει τα καλύτερα ματσάτα (χειροποίητες νεροχυλοπίτες) μαζί με ζουμερό κόκορα σε κόκκινη σάλτσα.

Μια μόνο από τις 95 συνταγές που καταγράψαμε στο μεγάλο αφιέρωμα του Γαστρονόμου «Οι μαγείρισσες των Κυκλάδων».

Κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Ιουλίου με την Καθημερινή.

Ρηνιώ Δεκαβάλλα

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Παραδοσιακά, τα ματσάτα, δηλαδή τις φαρδιές νεροχυλοπίτες της Φολεγάνδρου, τα σερβίρουν μαζί με κοκκινιστό κόκορα ή κουνέλι. «Είναι από τα πιο περιζήτητα φαγιά και το ζητάνε πολύ και οι τουρίστες. Δεν τα αφήνω καθόλου να στεγνώσουν τα ματσάτα, τα βράζω φρέσκα, για πολύ λίγο. Αν ξεραθούν, δεν γίνονται ωραία. Με το που βράσουν, πρέπει να τα φας κατευθείαν, δεν θέλουν βουτύρωμα, αρκεί η σάλτσα από το κρέας και ιδανικά δεν θέλουν ούτε ξαναζέσταμα», λέει η κυρία Ρηνιώ.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά - Μερίδες: 6-8
Για τον κόκορα
  •  1 κόκορας, καθαρισμένος και κομμένος σε 6-8 κομμάτια
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  80 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  •  1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  •  500 γρ. ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα ματσάτα
  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  400 ml νερό
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Κόκορας
  1. Για να ετοιμάσουμε τα ματσάτα με τον κόκορα κοκκινιστό, αλατοπιπερώνουμε καλά τον κόκορα.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
  3. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, λίγο αλατοπίπερο ακόμα και τη ρίγανη.
  5. Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει τα υλικά και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  6. Μετριάζουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας και να δέσει η σάλτσα.
Ματσάτα
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το νερό και το αλάτι, και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, που να μην κολλάει στα χέρια.
  2. Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
  3. Τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 30 εκ.
  4. Αλευρώνουμε κάθε φύλλο και το τυλίγουμε σε ρολό.
  5. Το κόβουμε με το μαχαίρι σε λωρίδες πλάτους περίπου 1 εκ., σαν ταλιατέλες.
  6. Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ματσάτα για περίπου 15 λεπτά.
  7. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
  8. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
  9. Από πάνω τακτοποιούμε τα κομμάτια του κόκορα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 358 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.