Τα τσιγαριαστά μάραθα είναι ένα υπέροχο, πιο ασυνήθιστο αλλά απίθανο, λαδερό, μεζές και φαΐ, που αξίζει να δοκιμάσετε.
Αν θέλουμε να το εμπλουτίσουμε, κλασικές παραδοσιακές προσθήκες είναι οι σουπιές ή τα σαλιγκάρια, τα οποία βάζουμε καθαρισμένα και κατάλληλα προετοιμασμένα (τις σουπιές κομμένες σε μέτρια κομμάτια) μαζί με τις ελιές και τις πατάτες.
- 2 μάτσα μάραθος, ψιλοκομμένος
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 200 γρ. τσακιστοελιές (ή άλλες της αρεσκείας μας, με ή χωρίς το κουκούτσι)
- 2 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τα μάραθα τσιγαριαστά με τσακιστοελιές και πατάτες ξεκινάμε ζεσταίνοντας το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε πρώτα τα κοτσανάκια από τα μάραθα, τα σοτάρουμε για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα φύλλα, αλάτι, πιπέρι, περίπου 100 ml νερό και τα σιγοβράζουμε σκεπασμένα για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις τσακιστοελιές και τις πατάτες και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.