Η συνταγή της ημέρας: ''Μάραθα τσιγαριαστά με τσακιστοελιές και πατάτες''

Άρτος και Θεάματα 08 Μαϊου 2023

Τα τσιγαριαστά μάραθα είναι ένα υπέροχο, πιο ασυνήθιστο αλλά απίθανο, λαδερό, μεζές και φαΐ, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Μανώλης Παπουτσάκης

Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή


Αν θέλουμε να το εμπλουτίσουμε, κλασικές παραδοσιακές προσθήκες είναι οι σουπιές ή τα σαλιγκάρια, τα οποία βάζουμε καθαρισμένα και κατάλληλα προετοιμασμένα (τις σουπιές κομμένες σε μέτρια κομμάτια) μαζί με τις ελιές και τις πατάτες.

20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά - Μερίδες: 4 (ως μεζές)
  •  2 μάτσα μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  200 γρ. τσακιστοελιές (ή άλλες της αρεσκείας μας, με ή χωρίς το κουκούτσι)
  •  2 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τα μάραθα τσιγαριαστά με τσακιστοελιές και πατάτες ξεκινάμε ζεσταίνοντας το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  4. Ρίχνουμε πρώτα τα κοτσανάκια από τα μάραθα, τα σοτάρουμε για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα φύλλα, αλάτι, πιπέρι, περίπου 100 ml νερό και τα σιγοβράζουμε σκεπασμένα για 5 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τις τσακιστοελιές και τις πατάτες και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 437 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.