Μια απλούστατη και καυτερή σάλτσα από το Κάπρι που συνοδεύει ζυμαρικά αλλά και πιάτα με κρέας, ψάρι, ακόμη και τηγανητά αυγά.
Στο Κάπρι, η τοπική κοινωνία του νησιού αισθάνεται πολύ δεμένη και υπερήφανη με την παραδοσιακή σάλτσα κιουμεντσάνα.
Για την ετυμολογία της λέξης, οι ιστορικοί προβάλλουν δύο υποθέσεις: η πρώτη υποστηρίζει ότι προέρχεται από τη λέξη chiummenza, που δεν σημαίνει τίποτα άλλο από το τσούρμο των ψαράδων που, περιμένοντας να τους καλέσουν για να μπαρκάρουν, τις ώρες της αναμονής προετοίμαζαν αυτή τη σάλτσα με λίγα, απλά, φρέσκα υλικά της εποχής: μικρά φρέσκα πομοντόρια, ελαιόλαδο, σκόρδο και λίγη ρίγανη ή ένα φύλλο βασιλικού.
Η άλλη υπόθεση είναι ότι η λέξη προέρχεται από το «chiummo», τον μόλυβδο που κρεμούσαν μαζί με τα τσαμπιά με ντομάτες κάτω από τις πέργκολες των σπιτιών οι Καπρέζοι.
Η σάλτσα κιουμεντσάνα στο Κάπρι συνοδεύει όχι μόνο πρώτα πιάτα ζυμαρικών, αλλά και δεύτερα πιάτα με κρέας, ψάρι, ακόμη και τηγανητά αυγά.
- 500 γρ. σπαγγέτι
- 500 γρ. ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες (μαζί με το ζουμί τους)
- 2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
- 2-3 καυτερές, ξερές πιπερίτσες (πεπεροντσίνι) ή όσες μας αρέσει και αντέχουμε, ψιλοκομμένες
- τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια φρέσκου βασιλικού πλατύφυλλου, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε τη μακαρονάδα με κιουμεντσάνα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και τις καυτερές πιπερίτσες για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη, τη μισή ποσότητα βασιλικού και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Παράλληλα, σε άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα βγάζουμε με λαβίδα για μακαρόνια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα μαζί με το λίγο νερό που θα μεταφέρουν.
- Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σκορπίζουμε τον μαϊντανό και τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, σε κάθε πιάτο ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μερικές σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.