Η συνταγή της ημέρας: ''Λαχανοσαλάτα με κολοκύθα ψητή, σταφίδες, Μοσχάτο Λήμνου και προσούτο Ευρυτανίας''

Άρτος και Θεάματα 06 Ιανουαρίου 2024

Ο συνδυασμός του με τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και τη μαντζουράνα απογειώνει και τη γεύση, και το άρωμα.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Jessica Morfis


40' προετοιμασία
Σύνολο: 40'

Υλικά - Μερίδες: 6-8
  •  600 γρ. λάχανο λευκό, λεπτοκομμένο
  •  500 γρ. (καθαρό βάρος) κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 3-4 εκ. (βρίσκουμε και έτοιμη, κομμένη σε φέτες, σε δισκάκια, στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ)
  •  1 κουτ. σούπας μαντζουράνα ξερή, τριμμένη
  •  3 κουτ. σούπας μαύρες κορινθιακές σταφίδες
  •  τα φύλλα από 1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  8 φέτες προσούτο Ευρυτανίας, σε ψιλά καρέ
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
  •  140 ml κόκκινο γλυκό κρασί, κατά προτίμηση Μοσχάτο Λήμνου
  •  1 κουτ. γλυκού εστραγκόν ξερό, τριμμένο
  •  3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  40 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για την λαχανοσαλάτα ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
  2. Απλώνουμε την κολοκύθα σε μία στρώση, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο
  3. Σκορπίζουμε το προσούτο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα
Για την σάλτσα
  1. Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το κρασί με το εστραγκόν σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μειωθεί κατά το ήμισυ η ποσότητα και να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Προσθέτουμε το λάδι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε να αναμειχθούν
Για την σαλάτα
  1. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε το λάχανο με τις σταφίδες, τον μαϊντανό, τη μαντζουράνα και αλατοπίπερο.
  2. Σκορπίζουμε την κολοκύθα και το προσούτο, περιχύνουμε με τη σάλτσα κρασιού και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 129.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 343 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.