Στο βιβλίο «Καλοκαιρινές μαγειρικές με ψάρια» που κυκλοφορεί την Κυριακή 30 Ιουλίου με την Καθημερινή, 45 συνταγές με ψάρια, περιμένουν να νοστιμίσουν το καλοκαίρι σας! Μια από αυτές είναι το λαβράκι της συνταγής μας, αρωματισμένο με ούζο και συμμαγειρεμένο με τα αγαπημένα χόρτα της εποχής, τα βλήτα.
- 1 κιλό φιλέτα από λαβράκι, αλατοπιπερωμένα
- 1.200 γρ. (ζυγισμένα ακαθάριστα) βλίτα, καθαρισμένα (Ξεχωρίζουμε τα φύλλα από τα τρυφερά κοτσάνια. Τα φύλλα τα αφήνουμε ολόκληρα, ενώ τα τρυφερά κοτσάνια τα ψιλοκόβουμε)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε καρέ
- 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 60 ml χυμός λεμονιού
- 60 ml ούζο
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε λαβράκι με βλίτα και ούζο στην κατσαρόλα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαβράκια για περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα.
- Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα ψιλοκομμένα κοτσάνια από τα βλίτα για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τα φύλλα από τα βλίτα, τον δυόσμο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περίπου 100 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Βάζουμε προσεκτικά πάνω από τα χόρτα και τα λαβράκια και αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε το ούζο, τον λεμονοχυμό και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα λαβράκια και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε, το λαβράκι με βλίτα και ούζο, αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Kαλοκαιρινές μαγειρικές με ψάρια».