Με καταγωγή από την Κίμωλο, αυτή είναι η ολοδική μας απάντηση στην ιταλική πίτσα. Εκτός από κρεμμύδια και ντοματίνια, μπορούμε να προσθέσουμε πιπεριές, ελιές κ.ά.
- 400 γρ. αλεύρι μαλακό
- 200 ml χλιαρό νερό
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 12 γρ. μαγιά νωπή
- 1 κουτ. σούπας ξηρό, λευκό κρασί
- 50 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 2 κρεμμύδια ξερά, σε χοντρές φέτες
- 2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε τη λαδένια με ντοματίνια στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, να αφρίσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το κρασί και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
- Στο μεταξύ, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα ντοματίνια με τα κρεμμύδια, αλατοπίπερο, το λάδι και τη ρίγανη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί, διαμέτρου περίπου 30 εκ.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την ανοίγουμε με τα χέρια μας σε χοντρό φύλλο, έτσι ώστε να καλύψει όλον τον πάτο του ταψιού.
- Απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης το μείγμα με τα ντοματίνια, πιέζουμε ώστε να κολλήσουν καλά και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.