Η συνταγή της ημέρας: ''Λαδένια κιμωλιάτικη με ντοματίνια''

Άρτος και Θεάματα 31 Αυγούστου 2024

Με καταγωγή από την Κίμωλο, αυτή είναι η ολοδική μας απάντηση στην ιταλική πίτσα. Εκτός από κρεμμύδια και ντοματίνια, μπορούμε να προσθέσουμε πιπεριές, ελιές κ.ά.

Ζάχαρη & Αλεύρι
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 10' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά - Μερίδες: για 1 στρογγυλό ταψί διαμ. περίπου 30 εκ.
Για την ζύμη
  •  400 γρ. αλεύρι μαλακό
  •  200 ml χλιαρό νερό
  •  2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  12 γρ. μαγιά νωπή
  •  1 κουτ. σούπας ξηρό, λευκό κρασί
  •  50 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την επικάληψη
  •  20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  •  2 κρεμμύδια ξερά, σε χοντρές φέτες
  •  2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τη λαδένια με ντοματίνια στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  2. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, να αφρίσει το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το κρασί και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Επικάλυψη
  1. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα ντοματίνια με τα κρεμμύδια, αλατοπίπερο, το λάδι και τη ρίγανη.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί, διαμέτρου περίπου 30 εκ.
  3. Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την ανοίγουμε με τα χέρια μας σε χοντρό φύλλο, έτσι ώστε να καλύψει όλον τον πάτο του ταψιού.
  4. Απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης το μείγμα με τα ντοματίνια, πιέζουμε ώστε να κολλήσουν καλά και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 435 φορές