Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024: ''Λουκάνικα πρόβεια στον φούρνο με πατάτες''

Άρτος και Θεάματα 19 Οκτωβρίου 2024

Πατάτες και πρόβεια λουκάνικα ψήνονται μαζί και μετά πασπαλίζονται με μυζήθρα και δυόσμο. Μπορούμε να τα σερβίρουμε ως μεζέ αλλά και ως κυρίως πιάτο, με μια σαλάτα στο πλάι, όποτε θέλουμε να φτιάξουμε κάτι χωρίς πολύ κόπο.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία + Food styling: Τhe Eaters Studio/Δημήτρης Αλβανός

20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Μερίδες: 8 ως μεζές
  •  500 γρ. λουκάνικα πρόβεια, κομμένα σε φέτες πάχους 2 εκ.
  •  700 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 2 εκ.
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους 2 εκ.
  •  2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, καλά κοπανισμένο
  •  1 μικρή τσίλι πιπεριά, ψιλοκομμένη
  •  χυμός από 1 λεμόνι
  •  120 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  φρέσκα φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα λουκάνικα πρόβεια στον φούρνο με πατάτες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μέτριο ταψί ανακατεύουμε τις πατάτες με το κρεμμύδι, το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τις στρώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μισοψηθούν.
  4. Σε μπολ ανακατεύουμε τα λουκάνικα με την πιπερίτσα τσίλι.
  5. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ξεκολλάμε με μια σπάτουλα τις πατάτες και τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, σκορπίζουμε ομοιόμορφα και τα λουκάνικα με το τσίλι και ψήνουμε για άλλα 12-13 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά και τα λουκάνικα και οι πατάτες.
  6. Ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα και τον δυόσμο, ραντίζουμε με τον λεμονοχυμό και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 900 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.