Μία ελαφριά, καταπράσινη κρύα σούπα που αξιοποιεί δυο αγαπημένα τρυφερά λαχανικά της άνοιξης: τον αρακά και τα σπαράγγια.
- 500 γρ. αρακάς κατεψυγμένος ή φρέσκος, καθαρισμένος (θα πρέπει να αγοράσουμε περίπου 1.200 - 1.500 γρ. ακαθάριστο)
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 σπαράγγια, καθαρισμένα*
- 200 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών ή νερό
- τα «φύλλα» από 1 κλωνάρι φρέσκο μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένα
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την κρύα σούπα αρακά με σπαράγγια ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι, τα σπαράγγια και τον αρακά για 6 - 7 λεπτά μέχρι να μαραθούν λίγο.
- Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά έως ότου μαλακώσει ο αρακάς.
- Σουρώνουμε το μείγμα, κρατώντας όμως το ζουμί.
- Μεταφέρουμε τα υλικά στον ηλεκτρικό πολυκόφτη που διαθέτουμε (σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλα μονομιάς) και τα χτυπάμε για να λιώσουν, προσθέτοντας σταδιακά όσο ζουμί χρειάζεται για να αποκτήσει η σούπα την πυκνότητα που επιθυμούμε. Για πιο λείο αποτέλεσμα, σουρώνουμε τη σούπα σε ψιλό σουρωτήρι.
- Προσθέτουμε στον πολτό το μάραθο, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά για να αναμειχθούν τα αρώματα. Σερβίρεται κρύα.
* Πώς καθαρίζουμε τα σπαράγγια Κόβουμε και πετάμε 2 - 3 εκ. από τη βάση τους, το σημείο δηλαδή που δεν είναι τρυφερό. «Ξεφλουδίζουμε» τον κορμό που απομένει με το ειδικό εργαλείο (peeler) που χρησιμοποιούμε για το ξεφλούδισμα των καρότων, για να απομακρύνουμε τις ενοχλητικές ίνες. Φροντίζουμε να αφήσουμε ανέπαφες τις ευαίσθητες κορυφές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 109.