Η συνταγή της ημέρας: ''Κοζανίτικο κιχί''

Άρτος και Θεάματα 30 Ιουλίου 2024

Ίσως η διασημότερη πίτα της Μακεδονίας! Η γέμιση είναι λιτή, με φέτα και ελαιόλαδο. Τη διαφορά την κάνει το φύλλο που γεμίζεται και στρίβεται σε σαλίγκαρο.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Jessica Morfis

20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: για ταψί 36 εκ.
  •  6-8 έτοιμα χωριάτικα φύλλα (είναι πιο χοντρά από τα φύλλα κρούστας και ζυμωμένα με ελαιόλαδο)
  •  800 γρ. φέτα, κατά προτίμηση πικάντικη
  •  70 ml ελαιόλαδο + 50 ml επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού και των φύλλων
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κοζανίτικο κιχί, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα βαθύ μπολ με τη φέτα με το ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αν θέλουμε πιο κρεμώδες αποτέλεσμα, μπορούμε να τα χτυπήσουμε στο μίξερ με το σύρμα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και αλείφουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
  3. Απλώνουμε σε λεία επιφάνεια ένα φύλλο, το λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο και απλώνουμε κατά μήκος της μεγάλης πλευράς (αφήνοντας απόσταση 2 εκ. από τις άκρες) 2-3 γεμάτες κουταλιές της σούπας γέμιση.
  4. Τυλίγουμε το φύλλο, σχηματίζοντας ένα μακρόστενο λουκάνικο. Το βάζουμε γύρω-γύρω στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση.
  5. Κάθε ρολό που φτιάχνουμε το βάζουμε στο ταψί εκεί όπου τελειώνει το προηγούμενο, σχηματίζοντας έτσι μια σπείρα που να καταλήγει στο κέντρο του ταψιού.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι το φύλλο να γίνει χρυσαφένιο και τραγανό. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.)
  7. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 126.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 491 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.