Η συνταγή της ημέρας: ''Κουκουβάγιες παραδοσιακές Ρεθύμνου''

Άρτος και Θεάματα 20 Ιουνίου 2023

Ακόμα και το πιο απλό και γρήγορο φαγάκι, όπως οι παραδοσιακές κουκουβάγιες Ρεθύμνου, έχει τα μυστικά του.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


15' προετοιμασία
Σύνολο: 15'

Υλικά - Κομμάτια: 4 ντάκους
  •  4 κουκουβάγιες (κριθαροκουλούρες), ολόκληρες, ή 4 ντάκοι (παραλληλόγραμμα παξιμάδια), σπασμένοι σε μεγάλα κομμάτια
  •  2 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
  •  100 γρ. ξινομυζήθρα κρητική χοντροθρυμματισμένη
  •  15 - 20 αλατσοελιές ή άλλες ψιλές ελιές της αρεσκείας μας
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για τις παραδοσιακές κουκουβάγιες Ρεθύμνου ξεκινάμε και σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα με το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι.
  2. Βρέχουμε ελαφρώς τους ντάκους, μοιράζουμε πάνω τους το μείγμα ντομάτας και από πάνω βάζουμε την ξινομυζήθρα και τις ελιές.
  3. Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.

Στο ποτήρι μας: Ένα κρητικό λευκό Βιδιανό ή Θραψαθήρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 124.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 543 φορές