Ακόμα και το πιο απλό και γρήγορο φαγάκι, όπως οι παραδοσιακές κουκουβάγιες Ρεθύμνου, έχει τα μυστικά του.
- 4 κουκουβάγιες (κριθαροκουλούρες), ολόκληρες, ή 4 ντάκοι (παραλληλόγραμμα παξιμάδια), σπασμένοι σε μεγάλα κομμάτια
- 2 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
- 100 γρ. ξινομυζήθρα κρητική χοντροθρυμματισμένη
- 15 - 20 αλατσοελιές ή άλλες ψιλές ελιές της αρεσκείας μας
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τις παραδοσιακές κουκουβάγιες Ρεθύμνου ξεκινάμε και σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα με το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι.
- Βρέχουμε ελαφρώς τους ντάκους, μοιράζουμε πάνω τους το μείγμα ντομάτας και από πάνω βάζουμε την ξινομυζήθρα και τις ελιές.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
Στο ποτήρι μας: Ένα κρητικό λευκό Βιδιανό ή Θραψαθήρι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 124.