Η συνταγή της ημέρας: ''Κοτόπουλο με τα όλα του, σε σακούλα ψησίματος''

Άρτος και Θεάματα 07 Ιανουαρίου 2024

Εύκολο, γρήγορο, χωρίς να λερώνουμε σκεύη και πάνω από όλα ζουμερό και πεντανόστιμο.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου


Η σεφ μάς προτείνει να πασπαλίσουμε το κοτόπουλο με το αραβικό μείγμα μπαχαρικών ζαατάρ για πλούσιο, ανατολίτικο άρωμα. Το μείγμα αυτό περιέχει θυμάρι, μαντζουράνα, σουσάμι, σουμάκ, ρίγανη, κύμινο, μυρωδικά και μπαχαρικά δηλαδή, που μπορούμε να βάλουμε χωριστά, όποια και όσα θέλουμε, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια
  •  2 κυδώνια, με τη φλούδα τους, πλυμένα, κομμένα κυδωνάτα
  •  2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, σε φετάκια
  •  2 γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους, πλυμένες και κομμένες κυδωνάτες
  •  3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, κομμένες σε φετάκια
  •  2 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών ζαατάρ
  •  70 ml μουστάρδα πικάντικη
  •  ξύσμα + χυμός από 1 μικρό λεμόνι
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με τα όλα του, σε σακούλα ψησίματος, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, μαζί με τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα αδειάζουμε σε ειδική σακούλα ψησίματος, την κλείνουμε καλά και την τακτοποιούμε σε ταψί.
  3. Με τη μύτη ενός μαχαιριού ανοίγουμε 3-4 τρύπες στο πάνω μέρος της σακούλας και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε 15 λεπτά να σταθούν.
  4. Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα μυρωδικών, ραπανάκια, πιπεριές τουρσί και χωριάτικο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 369 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.