Η συνταγή της ημέρας: ''Κοτόπουλο με τα όλα του, σε σακούλα ψησίματος''

Άρτος και Θεάματα 07 Ιανουαρίου 2024

Εύκολο, γρήγορο, χωρίς να λερώνουμε σκεύη και πάνω από όλα ζουμερό και πεντανόστιμο.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου


Η σεφ μάς προτείνει να πασπαλίσουμε το κοτόπουλο με το αραβικό μείγμα μπαχαρικών ζαατάρ για πλούσιο, ανατολίτικο άρωμα. Το μείγμα αυτό περιέχει θυμάρι, μαντζουράνα, σουσάμι, σουμάκ, ρίγανη, κύμινο, μυρωδικά και μπαχαρικά δηλαδή, που μπορούμε να βάλουμε χωριστά, όποια και όσα θέλουμε, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια
  •  2 κυδώνια, με τη φλούδα τους, πλυμένα, κομμένα κυδωνάτα
  •  2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, σε φετάκια
  •  2 γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους, πλυμένες και κομμένες κυδωνάτες
  •  3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, κομμένες σε φετάκια
  •  2 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών ζαατάρ
  •  70 ml μουστάρδα πικάντικη
  •  ξύσμα + χυμός από 1 μικρό λεμόνι
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με τα όλα του, σε σακούλα ψησίματος, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, μαζί με τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα αδειάζουμε σε ειδική σακούλα ψησίματος, την κλείνουμε καλά και την τακτοποιούμε σε ταψί.
  3. Με τη μύτη ενός μαχαιριού ανοίγουμε 3-4 τρύπες στο πάνω μέρος της σακούλας και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε 15 λεπτά να σταθούν.
  4. Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα μυρωδικών, ραπανάκια, πιπεριές τουρσί και χωριάτικο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 398 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.