Εύκολο, γρήγορο, χωρίς να λερώνουμε σκεύη και πάνω από όλα ζουμερό και πεντανόστιμο.
Η σεφ μάς προτείνει να πασπαλίσουμε το κοτόπουλο με το αραβικό μείγμα μπαχαρικών ζαατάρ για πλούσιο, ανατολίτικο άρωμα. Το μείγμα αυτό περιέχει θυμάρι, μαντζουράνα, σουσάμι, σουμάκ, ρίγανη, κύμινο, μυρωδικά και μπαχαρικά δηλαδή, που μπορούμε να βάλουμε χωριστά, όποια και όσα θέλουμε, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
- 1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια
- 2 κυδώνια, με τη φλούδα τους, πλυμένα, κομμένα κυδωνάτα
- 2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, σε φετάκια
- 2 γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους, πλυμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, κομμένες σε φετάκια
- 2 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών ζαατάρ
- 70 ml μουστάρδα πικάντικη
- ξύσμα + χυμός από 1 μικρό λεμόνι
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με τα όλα του, σε σακούλα ψησίματος, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, μαζί με τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα αδειάζουμε σε ειδική σακούλα ψησίματος, την κλείνουμε καλά και την τακτοποιούμε σε ταψί.
- Με τη μύτη ενός μαχαιριού ανοίγουμε 3-4 τρύπες στο πάνω μέρος της σακούλας και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε 15 λεπτά να σταθούν.
- Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα μυρωδικών, ραπανάκια, πιπεριές τουρσί και χωριάτικο ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.