Θαυμάσιοι γίνονται αυτοί οι κολοκυθοκεφτέδες. Να τους πλάσετε μικρούς και να τους τηγανίσετε σε δυνατή φωτιά, για να μείνουν ζουμεροί στη μέση.
Δεν τις λυπούνται τις μυρωδιές στον καφενέ του Σαρανταυγά, που κοντεύει να κλείσει έναν αιώνα ζωής στην παλιά κεντρική αγορά του Ηρακλείου– από εκεί είναι αυτή η συνταγή. Βάζουν και άνηθο, και δυόσμο, και μαϊντανό, και φρέσκα κρεμμυδάκια.
- 1 κιλό κολοκύθια, τριμμένα
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μικρή πατάτα βραστή, τριμμένη
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Για να ετοιμάσουμε τους αρωματικούς κολοκυθοκεφτέδες βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε καλά.
- Τα ανακατεύουμε με τα χέρια και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους για περίπου 20 λεπτά.
- Στη συνέχεια τα πιέζουμε να φύγουν όλα τα υγρά και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Τα ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν και τα αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα.
- Τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια ή μακρόστενα, τα αλευρώνουμε, τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο που να τα μισοσκεπάζει, μέχρι να χρυσίσουν, για περίπου 5 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.