Για όσους δεν αρέσκονται στους πειραματισμούς, η απλή βασιλόπιτα κέικ είναι η ιδανική γιορτινή πρόταση, εύκολη και γρήγορη!
- 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη + επιπλέον για το ταψί
- 400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
- 5 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- ξύσμα 1 λεμονιού
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) γάλα
- 5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 520 γρ. (4 κούπες) αλεύρι σκληρό (το λευκό σταρένιο αλεύρι, που είναι κατάλληλο για ψωμί και αρτοποιήματα) + επιπλέον για το ταψί
- Για την κλασική και εύκολη βασιλόπιτα κεϊκ ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνει μια λευκή κρέμα.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν, το ξύσμα λεμονιού και το άρωμα βανίλιας.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να διογκωθούν και να γίνουν μια ελαφριά μαρέγκα.
- Βάζουμε τη μισή ποσότητα της μαρέγκας μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει.
- Προσθέτουμε με απαλές κινήσεις την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε μέσα στο ταψί, έως ότου η μαρέγκα ενσωματωθεί πλήρως.
- Βάζουμε σε κάποιο σημείο το νόμισμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
- Βγάζουμε τη βασιλόπιτα, αφήνουμε να κρυώσει καλά και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Για τη διακόσμηση υπάρχουν πολλές ιδέες:
- Κλασικά, μπορούμε να φτιάξουμε τη χρονολογία με ένα χαρτόνι και να το τοποθετήσουμε πάνω, πριν αχνίσουμε την πίτα.
- Μπορούμε επίσης να τη διακοσμήσουμε με σπυριά από ρόδια, καρύδια, φέτες από φρουί γκλασέ πορτοκάλι, χριστουγεννιάτικα στολίδια και ζαχαρωτά κ.λπ.
- Μια άλλη ιδέα είναι να βάλουμε μια δαντέλα περιφερειακά ή και σε όλη την επιφάνεια, πριν αχνίσουμε την πίτα. Όταν θα αφαιρέσουμε τη δαντέλα, θα μείνει το αποτύπωμά της, όπως κάνουμε με τις φανουρόπιτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.